Politiets døgnrapport

Døgnrapporten: Ingen anmeldelser ved Sydøstjyllands Politi

Af Steen Knudsen - tv@danmarkc.tv

DanmarkC TV bringer i stedet et overblik over indbrud fra 2018 til 2023, samt de initiativer der er taget og vil blive taget

Selv om døgnrapporten ofte er fyldt med indbrud, er det værd at lægge mærke til, at antallet af anmeldelser er halveret i 2022 i forhold til 2018. Det ser ud til at forsætte i 2023, men året er ikke helt forbi endnu.

Coronaen, og de mange der var hjemme, har sikkert også spillet ind.

Overblik over indbrud 2018 til 2023

Registrering af stjålne varer på politi.dk
Politiet har i 2023 udviklet en ny selvbetjeningsløsning på politi.dk, der gør det muligt som borger at registrere stjålne genstande i forbindelse med anmeldelsen af et indbrudstyveri. Selvbetjeningsløsningen taler sammen med politiets it-systemer, så oplysningerne om stjålne genstande automatisk registreres i relevante systemer og dermed hurtigt og nemt stilles til rådighed for politiet til brug for bl.a. efterforskning.

Udvikling af digitalt kosterregister
Med Aftalen om finansloven for 2023 er der afsat 3,5 mio. kr. i 2023 og 1,0 mio. kr. årligt i 2024 til 2026 til forsikringsbranchen til udvikling af et digitalt register over stjålne genstande. Registeret skal være offentligt tilgængeligt og indeholde oplysninger om genstande, der er meldt stjålet. Det betyder, at det som forbruger vil blive nemmere at tjekke, om en vare er meldt stjålet, inden man trykker på køb-knappen. Registret udvikles i et samarbejde mellem bl.a. Justitsministeriet, Forsikring & Pension, Bo trygt-kampagnen og politiet.

Justitsministeren vil fremsætte lovforslag for at begrænse indbrud:

Økonomisk kontrol med unge, der begår indbrud eller hæleri
Når unge begår indbrud eller hæleri, kan det være udtryk for, at de har svært ved at administrere deres økonomi og foretage fornuftige økonomiske prioriteringer i dagligdagen.

For at undgå, at den unge kommer ind i eller fortsætter en kriminel løbebane, er det afgørende, at samfundet står klar med redskaber, der kan understøtte en mere hensigtsmæssig adfærd og hjælpe den unge til at få styr på økonomien.

Regeringen foreslår derfor at udvide særvilkåret om økonomisk kontrol for unge mellem 18 og 25 år, så det også omfatter sager, hvor unge idømmes en betinget dom for indbrudstyveri eller hæleri. Særvilkåret om økonomisk kontrol for unge mellem 18 og 25 år blev indført ved lov i juli 2022.

Særvilkåret skal som udgangspunkt idømmes i sager, hvor den unge idømmes en betinget dom for visse typer af utryghedsskabende kriminalitet. Særvilkåret indebærer bl.a., at den unge ikke må foretage økonomiske dispositioner over en beløbsgrænse, som retten fastsætter, uden at det forinden godkendes af kriminalforsorgen, ligesom kriminalforsorgen løbende holder samtaler med den unge for at følge op på den pågældendes økonomi.

Styrket samarbejde mellem politi og Nabovenner
Nabohjælp, der er et samarbejde mellem Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden, der forebygger indbrud har udviklet et nyt koncept kaldet ”Nabovenner”. Nabovenner er et korps af særligt dedikerede borgere, der på frivillig basis hjælper med at forebygge indbrud i deres nabolag. Konceptet har bl.a. været testet i 2021 i samarbejde med Syd- og Sønderjyllands Politi. I det pågældende samarbejde havde nabovennerne en kontaktperson i lokalpolitiet, som de kunne sparre med om indbrudsforebyggelse. Herudover kunne lokalpolitiet gøre brug af netværket af nabovenner, hvis politiet søgte oplysninger i forbindelse med efterforskning eller ønskede at sprede bestemte budskaber i nabolaget.  Politiet og parterne bag Nabovenner vil samarbejde om at udbrede konceptet med en lokal kontaktbetjent til flere af landets politikredse.