SUNDHED

Ny opgørelse: Gonorré i kraftig stigning blandt unge

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Gonorré stigningen fra 2021 til 2022 var exceptionelt stejl (46 %)skriver Statens Serumsinstitut (SSI)

Antallet af gonorrétilfælde har været i stigning gennem en årrække, men stigningen fra 2021 til 2022 var exceptionelt stejl (46 %). Den store stigning kan blandt andet skyldes lempelse af covid-19-restriktioner, men selvfølgelig især en øget forekomst af kondomfri sex.

Heteroseksuelle også i stigning
Sygdommen er ellers mest udbredt blandt mænd, der har sex med mænd, men i begyndelsen af 2022 så man en stigning blandt unge kvinder i hovedstadsområdet, og senere på året steg forekomsten blandt unge kvinder og mænd i Nordjylland, konkluderer AIDS Fondet efter at have analyseret tallene fra SSI.

Det underbygger SSI der kan. fortælle, at stigningen i antallet af gonorrétilfælde er størst blandt unge heteroseksuelle mænd og kvinder, men ses også blandt homoseksuelle mænd. Forekomsten af gonorré er dog fortsat langt højere blandt homoseksuelle mænd end blandt heteroseksuelle mænd og kvinder (20 gange højere, hvis man regner med, at cirka 5 % af den mandlige befolkning er aktivt homoseksuel).

Klamydia
I samme boldgade er der, som DanmarkC TV beskrev den 13. november 2023 HER. Her ligger Fredericias unge mellem 15 og 29 år på en 8. plads blandt danmarks mest smittede.

Tilbud i Fredericia
I Fredericia har vi UngMod, der er en anonym rådgivning for unge om køn, krop, sex og prævention. De tilbyder også prøvetagning, hvis der er usikkerhed om, om man er blevet smittet.

Anonym rådgivning for unge om køn, krop, sex og prævention

UngMod kan du læse meget mere om HER.