SUNDHED

Fredericia tilbyder IKKE træning og patientuddannelse til borgere med slidgigt

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Det viser en ny undersøgelse, som analysebureauet Kantar Public har lavet for Gigtforeningen, og som er offentliggjort i dag

Gigtforeningen mener, at træning og patientuddannelse kan betyde, at man kan udskyde eller helt undgå en operation, hvis man har artrose (slidgigt) i knæ eller hofte. Alligevel har undersøgelsen vist, at kun fem kommuner i Region Syddanmark har dette tilbud.

”Det er helt hen i vejret. Og meget kortsigtet. Vi ved, at titusindvis af mennesker med artrose allerede har haft stor gavn af et forløb, der kombinerer træning og patientuddannelse (kilde: www.GLAiD.dk). Og for nyligt dokumenterede en stor undersøgelse fra Næstved Sygehus, at syv ud af ti patienter kan undgå at blive henvist til en ortopædkirurg med henblik på eventuel operation, efter at have deltaget i sådan et forløb,” siger Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen.

Det er Gigtforeningens mening, at der skal være et gratis tilbud til alle borgere med artrose, og det skal ikke kun være en anbefaling fra myndighederne. Økonomisk vil det kunne spare patienter, og ikke mindst sundhedsvæsnet, for dyre operationer.

“Kommunerne kan bruge skattekronerne på at gøre borgerne sundere og stærkere – i stedet for på rollatorer og hjemmehjælp. Alle vinder ved det.” siger Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen.

Af nærliggende kommuner, har Middelfart og Vejle heller ikke dette tilbud, mens Kolding ikke har svaret på undersøgelsen.