Kultur

Pinhole foto – fotograf Hans Ole Madsen og hans benspænd af dimensioner

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Pinhole foto – fotograf Hans Ole Madsen og hans benspænd af dimensioner

 

Fredericia Kunstforening præsenterer med den kommende udstilling i Kulturcenter Kongensgade 111, den spændende og ukontroversielle fotograf Hans Ole Madsen.

 

 

Hans Ole Madsen har i en årrække arbejdet i reklamebranchen som fotograf, dels som medejer af Schiller Fotografi, og dels som partner i et digitalt fotostudie sammen med Greykoncernen. Efter 20 års tro tjeneste i branchen, valgte han i 2003 at starte forfra med atelier i eget navn med fokus på kultur og kunst. Det er efterfølgende også blevet til en lang række bøger på diverse forlag og som fotograf for en række danske kunstnere. (Per Kirkeby, Jens Birkemose, Marco Evarissti, etc.)

 

Hans Ole Madsen søgte efter at genfinde sin glæde og passion for fotografiet, og det blev håndteringen af Pinhole teknikken han fandt vejen tilbage til arbejdsglæden og fascinationen af det, der havde været hans lidenskab siden konfirmationsalderen. En kærlighed, der havde været ved at dø, fordi udfordringen var forvundet med det digitale udvikling.

Han måtte ikke bare tilbage til det grundlæggende og det væsentlige i sit fag, men helt tilbage til tiden, før fotografiet blev opfundet, til 1400-tallet, hvor Leonardo da Vinci opdagede, at hvis man havde en kasse med et hul i, og det var mørkt indeni og lyst udenfor, så kunne man på kassens bagvæg se et billede af motivet udenfor.

Leonardo da Vinci’s opdagelse af pinhole fotografiet var det allerførste spæde skridt mod det, der først ca. firehundrede år senere skulle blive til verdens første fotografi.

Et pinholekamera består i al sin enkelhed af en lystæt kasse med et hul, der kan åbnes og lukkes, hvori noget lysfølsomt materiale kan fæstnes.

At fotografere med pinhole er op ad bakke og med benspænd af dimensioner. Der er ingen søger, alt bliver skarpt eller lige uskarpt og eksponeringerne er meget lange. Alt der bevæger sig er uden for rækkevidde, for i et pinhole kameraet er eksponeringen mindst 10 sekunder.

 

 Brud med det tekniske perfekte

Men hvad er det, der får en professionel, rutineret fotograf med det dyreste, mest top-tunede udstyr til en dag at rekvirere en trækasse med et hul i fra Hongkong og pludselig bruge al sin tid på den temmelig ukendte Pinhole disciplin? For Hans Ole Madsen var det mere end den sædvanlige kliché med at søge ”back to basics”, men mere et brud med det teknisk perfekte i dag, hvilket han mener af samme grund, også i fare for at blive kedeligt.

Pinhole teknikken giver et uperfekt billede, idet der er en indbygget grimhed eller uperfekthed, altid en lettere uskarphed, og det er netop det, der ifølge Hans Ole Madsen, gør fotografiet til mere end en dekoration. Der skal være modstand, før tingene er spændende.

Hans Ole Madsens sort/hvide fotos er i sig selv en abstraktion, og billederne har en malerisk, smuk og foruroligende karakter. De er både virkelige og uvirkelige på en gang. Det er som at se et sort/hvid foto gennem øjenvipperne.

Hans Ole har rejst rundt i verden, f.eks. Island og Tyrkiet, for at finde motiver til sine pinhole fotos.

Der er fernisering på udstillingen fredag den 11. november kl 17, hvor alle interesserede er velkomne.

Værkerne kan ses frem til og med søndag den 27. november. Åbningstider fremgår af foreningens hjemmeside www.fredericiakunstforening.dk