112

Heltemodige borgere blev hædret til dusørceremoni: Fredericianer hjalp i voldtægtssag

Af Mads Wiig Ehmsen - mwe@danmarkc.tv

Sydøstjyllands Politi hædrede mandag den 28. april 2025 en række borgere for deres ekstraordinære indsats i kritiske situationer.

Mandag den 28. april 2025 blev en række borgere hyldet af Sydøstjyllands Politi for deres ekstraordinære indsats i kritiske situationer. Blandt de hædrede var Markus fra Fredericia, hvis årvågenhed fik afgørende betydning i en alvorlig efterforskning. Det oplyser Sydøstjyllands Politi i en pressemeddelelse.

Under en natlig køretur i Fredericia mod slutningen af 2024 lagde Markus mærke til en detalje, der skulle vise sig at være essentiel. Han observerede en mindre bil med en smadret baglygte og en mand, der virkede søgende omkring bilen. Markus huskede et Facebook-opslag fra et familiemedlem til en 16-årig pige, som var blevet udsat for voldtægt i Vejle den 29. december 2024. Opslaget nævnte netop en mindre bil med en knust baglygte.

Markus reagerede prompte og kontaktede politiet med sin observation. Dette tip var guld værd for efterforskningen. Politiet kunne nu fokusere deres indsats i Fredericia-området, hvilket direkte førte til fundet af bilen og anholdelsen af den formodede gerningsmand den 17. januar 2025. Markus’ skarpe blik og hurtige handling blev afgørende for sagens opklaring, og han modtog derfor en dusør for sin indsats.

Takket være Markus’ henvendelse kunne politiet rette deres efterforskning mod Fredericia-området, hvilket førte til, at politiet den 17. januar 2025 ca. kl. 12.45 fandt omhandlede bil og foretog anholdelse af den formodede gerningsmand i voldtægtssagen. Foto: Sydøstjyllands Politi

Flere helte modtog dusør

Dusørceremonien hyldede også andre borgere fra Sydøstjylland, der trådte til, da der var mest brug for det. Fælles for dem alle er, at de handlede resolut og udviste et mod ud over det sædvanlige. Blandt de øvrige modtagere var blandt andre:

  • To 6-årige klassekammerater, Marlie og Adam, samt tre voksne, Mette, Peter og Thomas, der ydede livreddende førstehjælp til en 7-årig dreng, som faldt livløs om på Hedensted Skole. Deres hurtige indsats reddede drengens liv.
  • Kristina og Thomas, som opdagede en brand i et hus og vækkede en mor og datter, der sov intetanende. De hjalp beboerne ud og i sikkerhed.

Sådan tildeles en dusør

Borgere, der har ydet en ekstraordinær indsats, bliver typisk indstillet til en dusør af en politibetjent, der har været involveret i den pågældende sag. Indstillingen vurderes derefter internt af politiets ledelse i henhold til gældende regler, før den endelige beslutning om tildeling af dusøren træffes. Ceremonien mandag var en anerkendelse af de borgere, hvis handlinger har gjort en markant forskel.