Kort Nyt

Flere syddanskere kan få hjælp til at blive gravide med barn nummer to

Af Mads Wiig Ehmsen - mwe@danmarkc.tv

Region Syddanmark udvider tilbuddet om offentlig fertilitetsbehandling til også at omfatte barn nummer to

Fra 1. december 2024 kan par og enlige i Region Syddanmark få offentlig hjælp til fertilitetsbehandling, hvis de ønsker at få barn nummer to. Det besluttede regionsrådet på et møde den 30. september 2024, hvor fordelingen af finanslovsmidler til formålet blev godkendt, det oplyser Regionen i en pressemeddelelse.

Hidtil har det ikke været muligt at få offentlig støtte til fertilitetsbehandling, hvis man allerede har et barn. Men en aftale mellem regeringen og regionerne fra juni 2024 ændrer nu på dette. Aftalen forventes formelt at blive til lov i efteråret, når Folketinget samles igen.

Glædeligt for familier med fertilitetsproblemer

– Fra 1. august i år har vi kunnet tilbyde enlige og par op til seks reagensglasforsøg til første barn. Nu udvider vi regionens hjælp til IVF-behandlinger yderligere, så par og enlige også kan få hjælp fra det offentlige til barn nummer to, udtaler Mette With Hagensen (S), formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark i pressemeddelelsen

Hun glæder sig over, at regionen kan være med til at opfylde ønsket om at udvide familien for de mange syddanskere, der har fertilitetsproblemer.

– Det er meget glædeligt, at vi på den måde kan være med til at opfylde det store ønske, rigtig mange med fertilitetsproblemer har om at udvide familien med søskende. Jeg håber, at rigtig mange familier vil få glæde af den nye mulighed, siger Mette With Hagensen.

Mette With Hagensen (S), formand for Sundhedsudvalget i Region Syddanmark. Foto: Region Syddanmark

OUH forbereder sig på flere behandlinger

Fertilitetsklinikken på Odense Universitetshospital (OUH) forventer, at det nye tilbud vil betyde en markant stigning i antallet af behandlinger. Regionen gennemfører i øjeblikket ca. 700 IVF-behandlinger om året. Med det nye tilbud forventes dette tal at stige med ca. 475 ekstra IVF-behandlinger årligt. Derudover forventes der 875 FER-behandlinger, hvor optøede befrugtede æg sættes op i livmoderen.

For at imødekomme den øgede efterspørgsel planlægger OUH at ansætte mere personale, herunder bioanalytikere, læger og sygeplejersker.

– Vi ved endnu ikke, præcis hvor mange der har tænkt sig at takke ja til det nye tilbud om hjælp til barn nummer to. Men nu går vi i gang med forberedelserne, og derfor bruger vi nogle af midlerne på forskud i år til nyt udstyr og ombygning af lokalerne, så der er plads til de ekstra behandlinger i de eksisterende rammer på OUH, lyder det fra Mette With Hagensen i meddelelsen.

Evaluering af tilbuddet om et år

Det er vanskeligt at forudsige, hvor mange par og enlige der vil benytte sig af det nye tilbud. Derfor har det været en udfordring at lægge et præcist budget for de kommende år. Regionsrådet har derfor besluttet at evaluere tilbuddets popularitet og den forventede efterspørgsel for 2026 om et år.