112

Efter ulykke: Fredericia Kommunes kriseberedskab træder i kraft

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Leder af Madsbyparken, Jacob Falkenby, kom hurtigt til stede i svømmehallen og tog sig af sit personale

Sydøstjyllands Politi har oplyst, at livreddere hurtigt kom den 21-årige mand til undsætning efter faldet fra fem meter vippen og ned på gulvet. De ydede straks førstehjælp, og tilkaldte ambulance.

Ved en så alvorlig ulykke træder nogle helt indarbejdede procedurer i kraft. Madsbyparkens leder, Jacob Falkenby, kom hurtigt til stede, og traf de ledelsesmæssige beslutninger, orienterede Fredericia Kommune og koncentrerede sig herefter om sit personale.

Det er derfor chefen for Kultur og Idræt, Kasper Findahl, der udtaler sig til DanmarkC TV.

– Det første vores livreddere skal gøre, og gjorde, er at tilse den der er kommet til skade, og vurdere om en ambulance skal tilkaldes. Det blev der selvfølgelig hurtigt gjort i det her tilfælde.

– De gør deres job virkelig godt, lyder det fra Kasper Findahl om dagens indsats af livredderne, og tilføjer, at de har har fået kæmperos af ambulancefolkene.

– Livredderne bliver selvfølgelig tilbudt krise- og psykologhjælp, men endnu vides det ikke hvormange der tager mod det tilbud.

Reaktion senere

Kasper Findahl oplyser, at man er i tæt dialog med de ansatte, og er helt bevidst om, at der kan komme en reaktion senere.

– Der er sat de procedurer igang, der skal sættes igang, oplyser Kasper Findahl.

Så du ulykken ske?

Kasper Findahl er helt opmærksom på, at andre gæster i svømmehallen kan have set ulykken ske, og måske kan være så påvirket af det, at de har brug for hjælp. Her er Fredericia Kommune klar til at bistå disse gæster.

– De skal bare ringe til mig på telefon 2074 2158. Den oplysning er lagt ud på kommunens hjemmeside og sociale medier. Hvis der er gæster der har brug for en debriefing, tale om hvad de har oplevet, skal jeg nok sørge for at hjælpe dem videre i systemet. Vi har valgt at gøre det på denne måde, da vi ikke har noget overblik over hvem der har besøgt svømmehallen da ulykken skete.

Kasper Findahl understregner, at han ikke er psykolog, men alene tage sig af at gæsterne kommer i dialog med de rigtige mennesker.

FAKTA

Offerrådgivningen skriver om det at være vidne til en alvorlig ulykke:

Reaktionerne på en voldsom hændelse er meget forskellige, men er blandt andet frygt, angst, hjertebanken, søvnproblemer, flashbacks, skam, træghed, afmagt, svede- og fryseture og gråd. Det vigtigt at være bevidst om, at måden du reagerer på, er normal. Det er hændelsen, der har været unormal.

Hvis det er lige efter den voldsomme oplevelse, er det vigtigt, at du:

  • får omsorg, tæppe, kaffe, the, lidt let mad osv.
  • ikke sover de første 6 til 8 timer
  • ikke indtager medicin, vin, øl, spiritus, stoffer
  • spiller spil på telefonen, løser kryds og tværs, ser fjernsyn osv.

De pårørende er en vigtig støtte. Fortæl dem om dine oplevelser.

Reaktioner kan vare 4 – 6 uger, de kan komme og gå. De skal aftage i styrke og omfang.

Offerrådgivningen er døgnåben på telefon 116 006 (gratis at ringe)