SAMFUND

Så du udsendelsen med Erna og rengøring? Høringssvar bekræfter bange anelser

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

88-årige Erna siger blandt andet i udsendelsen: “Jeg synes ikke, at socialforvaltningen kan være bekendt at behandle os sådan!”, men det bliver sikkert værre efter et høringssvar at dømme

Det fremgår af høringssvaret fra “Plejens LMU ude og inde” at med en uge længere mellem hver rengøring vil det ramme de dårligst stillede borgere hårdest. På den ene side har de mere velhavende borgere mulighed for at tilkøbe sig til forskellige ydelser, men borgere unden mange uden mange midler kun vil opleve en forringelse af det kommunale tilbud.

LMU er en forkortelse af Lokale Medarbejder Udvalg.

Rekrutteringsproblemer?

Forvaltningen argumenterer blandt andet med, at det bliver svært at skaffe personale.

Det fremgår af høringssvaret fra “Plejens LMU ude og inde”, at rekrutteringsudfordringer ikke er aktuelle. Hovedparten af det personale der gør rent er indplaceret under overenskomsten for husassistenter, som er ufaglært personale.

Konsekvensen ved at spare bliver flere udgifter

Det mener i hvert fald “Plejens LMU ude og inde”, som har lavet en liste fire punkter der beskriver konsekvenserne.

  1. At personalet som kommer i hjemmet, vil skulle udføre deres arbejde i væsentligt mere uhygiejniske borgerhjem og være udsat for lugtgener pga. den sjældnere rengøring og det længere opbevarede og større mængder snavsede tøj, som forefindes i hjemmet.
  2. Dette kan ydermere medfører at familie og andre med ærinde i hjemmet, trækker sig og borgeren efterlades mere alene og isoleret. Her er risikoen mistrivsel og risiko i opblomstring af sygdom mm.
  3. Tidsmæssigt vil rengøring hver 3. uge kræve længere tid, da der vil være tilsvarende snavset og derfor spares der ikke i tiden.
  4. Kompleksiteten i de opgaver, der foretages i hjemmet er stigende. Regionen har accelereret indlæggelsesforløb, derfor er der væsentligt flere sygeplejefaglige opgaver, som varetages af kommunalt ansat personale. Ved dårligere hygiejne vil risikoen for infektioner stige, hvilket er meget omkostningsfyldt.

Visitation senior og sundhed 

Er til gengæld enige i forslaget. De skriver nemlig: Det er afgørende for en effektiv ressourceanvendelse og korrekt planlægning, at tøjvask og rengøring harmoniseres med hensyn til frekvens. En ensartet tidsplan vil sikre bedre udnyttelse af personaleressourcer og lette visiteringsprocessen.

Robotgulvvask hver 3. uge

Visitationen senior og sundhed mener at det giver god mening, når borgerne alligevel skal
investere i robotstøvsuger at denne både kan støvsuge og vaske gulv. Især når vi ser ind i
manglen på personaleressourcer. Denne investering vil ikke kun kunne afhjælpe arbejdsbyrden betydeligt, men også give borgerne større frihed til selv at vælge, hvor ofte de ønsker at støvsuge og vaske gulve.

Plejens LMU ude og inde gentager, at det er meget sjældent at gulvvask foretages af uddannet social og sundhedspersonale. Det er oftest ufaglærte medarbejdere, der varetager denne opgave.

  1. Mange borgerhjem er meget små og uden en masse fri gulvplads, derfor vil det kræve meget forberedelse for at gulvvaskeren kan komme rundt.
  2. Anskaffelse af en robotgulvvasker er omkostningsfyldt, hvilket kan medfører at borgeren frasiger sig hjælpen og ender med at leve i meget snavsede hjem. Det vil være de dårligst stillede, der er mest udsatte.
  3. Endvidere er borgere, som modtager hjælp til rengøring for nylig blevet bedt om selv at anskaffe remedierne, som skal bruges til gulvvask (mobbestang med teleskopskaft og vridsystem samt 6-8 Mobber). Det virker meget uigennemtænkt og useriøst, hvis de nu alligevel ikke skal bruge det, som de lige har indkøbt og oveni købe en robotgulvvasker.
  4. Den omtalte fleksibilitet vil være for de meget få borgere, som selv kan håndtere at tømme gulvvaskeren for vand, efter endt brug. Reelt kan forslaget ende med at tilføre plejens personale større pres, da mange vil kalde efter hjælp til tømning og muligvis også når maskinen sidder fast i tæpper mm.
  5. Forslaget omkring frivillige, er fortsat meget usikkert.

Erna og robotstøvsuger

Erna på 88 år fortæller i udsendelsen om tanken ved at skulle købe en robotstøvsuger:

– Det gør jeg ikke. For jeg kan ikke løfte den, jeg kan ikke flytte den. Og her kan den slet ikke komme til, for jeg har alle de kiler liggende, så jeg kan køre med rollator. Så det gør jeg ikke. Og mange af os har ikke råd til det.

– Jeg synes ikke, at socialforvaltningen kan være bekendt at behandle os sådan!

Politiske reaktioner

Byrådsmedlem og næstformand i Senior- og Socialudvalget, Kirsten Hassing Nielsen (K), har reageret på Ernas situation.

Kirsten Hassing Nielsen mener, der skal ses nærmere på området, forstået på den måde, at det skal undersøges om de ældre der modtager hjemmehjælp, er noget der fungerer og får de ældre den rengøring de har brug for i dag?

Byrådsmedlem og formand for Senior- og Socialudvalget, Søren Larsen (A), har denne kommentar til Kirsten Hassing Nielsens forslag:

– Umiddelbart er det et meget sympatisk forslag, som jeg glæder mig til at se, og iøvrigt også andre lignende forslag i de forhandlinger vi går i gang med.

Se – eller gense – udsendelsen med Erna her: