Skolernes konflikthåndtering under pres: Forældre udtrykker bekymring
Ny undersøgelse afslører, at næsten halvdelen af forældrene har oplevet, at deres barn har været udsat for problematisk adfærd i skolen, og over halvdelen mener, at skolens konflikthåndtering er utilstrækkelig på længere sigt.
DANMARK: En ny undersøgelse fra Skole og Forældre afslører bekymrende tal om konflikthåndtering i de danske folkeskoler. Ifølge undersøgelsen, der har indsamlet svar fra 980 forældre til børn i folkeskolen, har 49 procent af forældrene oplevet, at deres barn i løbet af det sidste år har været udsat for udadreagerende eller grænseoverskridende adfærd fra en anden elev. Mere end halvdelen af disse forældre føler ikke, at skolens måde at håndtere konflikterne på er effektiv, især ikke på længere sigt.
Forældrene efterspørger mere pædagogisk tilgang
I undersøgelsen giver flere forældre udtryk for frustration over den nuværende håndtering af konflikter i skolerne. “Vi tager altid en dialog med klasselæreren, men hun er meget opgivende og ved ikke, hvad hun skal gøre,” skriver en forælder. En anden tilføjer: “De brandslukker her og nu, men det hjælper ikke på den lange bane. Der skal sættes gang i nogle pædagogiske arbejdsmetoder.”
Formand for Skole og Forældre, Rasmus Edelberg, understreger vigtigheden af, at både politikere, skoler og forældre fokuserer på god konflikthåndtering. Han påpeger, at flere sanktioner og straf ikke er den rette vej frem. “Forskningen viser, at det er pædagogiske tiltag, der virker bedst og på længere sigt,” udtaler han.
Pædagogiske metoder gør en forskel
Undersøgelsen viser, at skoler, der anvender pædagogiske metoder til konflikthåndtering, har dobbelt så mange forældre, der oplever, at konflikterne løses på en måde, så eleverne selv lærer af det. Modsat oplever kun få forældre, at konflikterne bliver løst på den lange bane, når skolerne primært anvender sanktioner eller ikke bruger en specifik metode.
“Hele 81 procent af forældrene mener, at pædagogiske metoder som fx konfliktmægling er bedst til at løse konflikter,” fremgår det af undersøgelsen. Men samtidig ønsker 53 procent af forældrene, at skolerne skal have flere muligheder for at bruge sanktioner, som fx at gøre det lettere at hjemsende, bortvise og bruge magtanvendelse mod elever.
Børn reagerer på pres og mistrivsel
Mange forældre peger på, at årsagen til episoder med udadreagerende adfærd ofte skyldes, at børnene er pressede eller i mistrivsel. En dårlig kultur i klassen med hård tale og manglende empati nævnes også som en faktor. Ifølge undersøgelsen mener 20 procent af forældrene til børn, der har været udsat for udadreagerende adfærd, at den primære årsag er dårlig opdragelse. Dog er forældrene til de udadreagerende børn uenige, idet kun 2,6 procent af dem ser opdragelsen som den primære årsag.
Rasmus Edelberg opfordrer til, at forældre samarbejder med skolen om at hjælpe børnene. “Vi forældre skal passe på med at pege fingre af andre og i stedet have fokus på, hvordan vi i fællesskab kan hjælpe børnene i samarbejde med skolen,” udtaler han. Han understreger også, at børn, der har det svært, hurtigt skal have adgang til den nødvendige støtte.
Politiske tiltag og klassestørrelser
Med et nyt klasseloft på 26 elever for de mindste klasser, håber man at kunne forbedre mulighederne for at arbejde med relationerne i klasserne. Rasmus Edelberg mener dog, at klassestørrelserne burde reduceres yderligere, gerne til højst 24 elever pr. klasse, for at give bedre muligheder for at arbejde forebyggende på alle klassetrin.
Opsummering af undersøgelsens resultater
- 49 procent af forældrene har oplevet, at deres barn har været udsat for udadreagerende adfærd fra en anden elev.
- 54 procent af disse forældre føler ikke, at skolens konflikthåndtering virker på længere sigt.
- 81 procent af forældrene mener, at pædagogiske metoder er bedst til at løse konflikter.
- 53 procent ønsker flere muligheder for sanktioner som bortvisning og magtanvendelse.