Politiets døgnrapport

Tjek dit pas i god tid inden afrejse og få en rolig start på ferien

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Det er både en god idé og nødvendigt at tjekke både gyldigheden af sit pas samt reglerne for det land, man har planer om at rejse til. Hvis man eksempelvis skal til Tyrkiet, er det et krav, at passet skal være gyldigt i 150 dage fra indrejsedatoen.

Sydøstjyllands Politi oplever i forbindelse med sommerferieperioden en stigning i antallet af borgere, der har behov for med kort varsel af få udstedt et midlertidigt pas. Det mærkes især hos Grænsekontrolenheden i Billund Lufthavn, hvor mange rejsende i sidste øjeblik har brug for hjælp til at få et midlertidigt pas.

”Vi ved, at nogle allerede har været afsted på ferie i udlandet, og mange er på ferie lige nu, men der er også andre, som fortsat har en sommerferie til udlandet at se frem til. Dem opfordrer vi helt klart til, at de i god tid inden afrejse undersøger, om deres pas er gyldigt i tilstrækkelig lang tid,” siger vicepolitiinspektør Arno Rindahl Petersen.

Nogle lande kræver, at passet er gyldigt seks måneder ud over rejsens varighed. Derfor opfordrer politiet til, at man som rejsende sætter sig ind i, hvilke regler der gælder for det land, man skal til. 

Når passet er udløbet eller er på vej til at udløbe, så er det hos kommunens borgerservice, man kan bestille et nyt. Det samme gælder for midlertidige pas.

Hvis man i sidste øjeblik opdager, at passet ikke er gyldigt, kan politiet nogle gange hjælpe. Det er blandt andet tilfældet i Billund Lufthavn, men selvom politiet gør sit bedste for at hjælpe alle på vej, er der risiko for ventetid. Det er derfor ikke givet, at man på meget kort tid kan få et midlertidigt pas.

”I weekenden udstedte vi omkring 50 midlertidige pas, og hvert enkelt pas tager tid at lave, og man risikerer ikke at kunne nå sit fly, hvis man står i sidste øjeblik uden et gyldigt pas,” siger Arno Rindahl Petersen.