Læserdebat

Bekymrende mange unge står udenfor arbejdsmarkedet

Læserdebat af: Kirsten Hassing Nielsen, medlem af Beskæftigelses- og Sundhedsudvalget og næstformand i Senior- og Socialudvalget for Det Konservative Folkeparti

Næsten 43.000 unge stod i september 2023 udenfor arbejdsmarkedet på landsplan. Stærkt bekymrende, at antallet af disse unge ikke har udviklet sig mere i positiv retning, og det er tvingende nødvendigt med mere handling. Ligeså bekymrende er det, at nyeste tal viser, at mange af de unge der ufrivilligt er udenfor arbejdsmarkedet er i væsentlig risiko for et dårligere mentalt helbred.

Vi skal lykkes langt bedre med at få de unge i job eller uddannelse, som ufrivilligt er havnet udenfor arbejdsmarkedet.

I Fredericia blev Ungeenheden etableret i 2023 med det vigtige formål at styrke unges tilknytning til job eller uddannelse. Desværre er Ungeenheden ikke en del af Beskæftigelses- og sundhedsudvalget, og med de mange unge, der lige nu står uden for arbejdsmarkedet, er det vigtigt med et stort fokus netop på, hvordan vi lykkes bedst muligt med at flere unge kommer hurtigt i job eller uddannelse.

For Det Konservative Folkeparti er det vigtigt, at der kigges på flere løsninger samtidigt, og at det er en opgave, der løses mellem kommune, folkeskole, uddannelsesinstitutioner, virksomheder og de unge selv.
Det er helt afgørende, at vi gør mere for at forebygge, at de unge overhovedet havner i en situation, hvor de står uden hverken job eller uddannelse.

Målet er, at de unge så tidligt som muligt får en tilknytning til arbejdsmarkedet og får en succesoplevelse med det at arbejde og være en del af en arbejdsplads. Derfor skal vi satse langt mere på virksomhedspraktik og det tætte samarbejde med de lokale virksomheder om både fritidsjob og tidligt fokus på jobmuligheder i folkeskolen.

Der findes gode tilbud i Fredericia, der bidrager til at styrke de unges tilknytning til arbejdsmarkedet, og der er igangsat tiltag, som vi ved virker. Det skal vi fremhæve og gøre endnu mere af. Et eksempel på det er FGU (den forberedende grunduddannelse), som netop kan være en mulighed for de unge, som ikke nødvendigvis er parat til en gymnasieuddannelse efter folkeskolen.

Synliggørelse af de mange tilbud for de unge allerede i folkeskolen er væsentligt, og det er vigtigt, at vi også får favnet og lyttet til de mange unge, som er skoletrætte, og hvor uddannelsesvejen ikke nødvendigvis er det rette, men hvor et job på enten fuldtid eller deltid er en mulighed. Målet skal være tilknytning til arbejdsmarkedet, og ikke at de unge overføres til andre offentlige ydelser.

Vigtigheden af, at unge kommer hurtigt i job eller uddannelse taler for sig selv, og de unges fremtid er et fælles ansvar, som vi bør samles om politisk og på tværs af civilsamfund, uddannelsesinstitutioner og erhvervsliv.

Rammer for deltagelse i debat:
På DanmarkC TVs sociale medier, ønsker vi borgeren mulighed for en fri og saglig debat. For at sikre en god debat, modererer vi indholdet for at holde en sober tone. Dette praktisere vi, ved at fjerne kommentarer, der efter vurdering er nedladende, chikanerende eller indeholder hadefuld retorik. Hvis disse etiske rammer overtrædes, kan man risikere at blive udelukket fra debatten. Vi oplever at mange benytter den åbne mulighed for at komme til orde - hvis vi overser en kommentar, som du mener overskrider vores rammer for etik, så send os et tip. Hvis du er blevet udelukket fra debatten, for en overskridelse af vores retningslinjer, - og er du uenig heri? Så kan du kontakte Vores redaktion på tv@danmarkc.tv