FREDERICIA

6. Juli-Dagene gemmer krudtet

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

6. Juli-Dagene 2020 bliver uden krudt og kugler og procession, men historien lever stadig, og den kan du opleve på egen hånd

Forestil dig 6. juli uden at blive vækket klokken halv syv om morgenen af byens berømte vækkeur – 27 skud fra Prins Georgs Bastion. Det er, hvad der kommer til at ske i år. På grund af coronakrisen har 6. Juli Komiteen, garnisonen og Fredericia Kommune besluttet at gemme krudtet til næste år. Historien om det berømte slag lever dog stadig, og i dagene op til og under 6. Juli-Dagene er der rig mulighed for at gå på opdagelse i historien på egen hånd.

”6. Juli-Dagene bliver anderledes i år på grund af coronakrisen, men vi har stadig vores fælles historie, som man kan komme ud og opleve på egen hånd. Jeg glæder mig allerede til næste år, hvor vi forhåbentlig kan samles til festlige 6. Juli-Dagene, som vi plejer” , siger Jacob Bjerregaard, borgmester i Fredericia Kommune. 

Kranse ved mindesmærker

6. Juli Komiteen lægger seks buketter ved mindesmærker rundt omkring i byen. Traditionen tro lægger borgmester Jacob Bjerregaard en krans ved den slesvig – holstenske grav på Sct. Michaelis kirkegård. Ved Krigergraven og Landsoldaten bliver den menige soldat også mindet og æret med kranse fra garnisonen, 6. Juli Komiteen, Hærhjemmeværnet, Marinehjemmeværnet og Fredericia by. For at undgå, at alt for mange samles på et sted, bliver kransene lagt i løbet af den 5. juli. Alle er dog fortsat velkomne til at lægge deres egne kranse og blomster ved mindesmærkerne.

”For 6. Juli Komiteen har det været vigtigt at fastholde traditionen om at ære og mindes de mennesker, som 6. Juli-Dagene handler om. Jeg håber, at fredericianerne vil gøre det samme ved at lægge blomster ved mindesmærkerne, som de plejer” , siger Erik Schwensen, formand for 6. Juli Komiteen.

”5.-6. juli binder Fredericia Kommune og garnisonen tæt sammen. Jeg er derfor glad for, at traditionen kan gennemføres med de begrænsninger, som 6. Juli Komiteen med rettidig planlægning har vedtaget. Jeg glæder mig til at deltage i kranselægningerne i år, hvor vi mindes og ærer alle dem, som betalte den højeste pris. Garnisonen ser frem til næste års – forhåbentligt – normale fejring.” , siger garnisonskommandant Oberst Henrik Graven Nielsen

Guidede ture, sejlads og foredrag

I løbet af juni, juli og august kan du tage på flere guidede ture om byens historie, det berømte slag og slagets generaler. På grund af coronakrisen er der max plads til 15 personer på turene, som er gratis. Den 6. Juli kl. 20.00 afgår det gamle skib AVENTURA fra Langebro/Gammel Havn på den traditionsrige 6. juli sejlads. I år bliver det dog uden fyrværkeri. Der er en guide med på turen, der fortæller om slaget og Fredericias historie.

På Fredericia Bibliotek kan du komme til et foredrag om dansk guldalderkunst den 6. juli. Christian Kortegaard Madsen, der kunsthistoriker og museumsinspektør og kurator på Museum Jorn i Silkeborg fortæller om en af de mest indflydelsesrige perioder i dansk kunst.

Mindegudstjeneste og minde- og festkoncert hjemmefra 

Minde- og Festkoncerten i Trinitatis Kirke plejer at løbe af stablen den 5. juli om aftenen. Der bliver ingen koncert i kirken i år, men du kan til gengæld se den hjemme bag skærmen. Trinitatis Kirke har nemlig indgået et samarbejde med Fredericia Dagblad, der i løbet af juni optager koncerten, så den kan ses den 5. juli på Fredericia Dagblads hjemmeside: www.frdb.dk.

Mindegudstjenesten i Sct. Michaelis Kirke bliver også optaget, så du kan se den hjemmefra via deres Facebookside og på DanmarkC TV. Du kan også deltage i gudstjenesten den 5. juli kl. 21.00. Tilmelding er ikke nødvendigt men på grund af restriktioner, så er der et begrænset antal pladser, hvor det er efter ”først til mølle” princip.

6. Juli-Dagene på egen hånd

For tredje år i træk ruller Museerne i Fredericia ud i gaden med en basse af en udstilling. I år med temaerne ”Byen og Borgerne og ”Slagets ved Fredericia”. Udstillingen indeholder 10 standere med 30 plakater og kan opleves på volden ved Det Hvide Vandtårn fra uge 26. 

Familiens yngste kan også tage 6. juli-børneruten, som følger samme rute, som processionen plejer at gå den 6. juli. På ruten kan de møde spændende personer, som var i byen under slaget og høre historier fra den gang. Hav mobilen klar og scan QR koden på de forskellige steder på ruten, som du også kan se i en folder, der både ligger digitalt og fysisk på museet og i Info Point’en (midlertidigt velkomstcenter) på Rådhuspladsen.

Til dig, som ikke kan få nok af 6. juli, så er der kommet en ny podcast ”Fredericia by og fæstning” med tolv spændende afsnit om Fredericias historie. Hør podcasten ”Fredericia by og fæstning” på Itunes, Spotify og Google Podcast.

Open By Night og 6. juli aktiviteter i gaden

Fredag den 3. juli holder Fredericia Shopping aftenåbent til kl. 22.00. I løbet af dagen og weekenden vil der være en masse forskellige 6. juli aktiviteter i gaden. Den 5. juli holder butikkerne søndagsåbent fra kl. 11-15. Mød den tre meter høje stangdukke Jens soldat fra Teater Figuletta og prøv 6. juli dysten – en ny familieaktivitet. Byens restauranter og caféer serverer den traditionelle 6. juli menu, og 6. Juli Garden sørger for underholdning i gaden.

Vi glæder os til næste år med de bedste 6. juli øjeblikke

6. Juli-Dagene 2020 bliver filmet og vist i løbet af 6. juli på 6. juli-Dagenes Facebookside og på Fredericia Kommunes hjemmeside: www.fredericia.dk.  Filmen kommer til at indeholde klip fra dagene og fredericianernes egne fotos fra 6. Juli-Dagene gennem tiden.

Læs mere om alle 6. Juli-Dagenes aktiviteter på www.6juli.dk , følg med på facebook.com/6julidagene

(Foto: Claus Fisker)