FREDERICIA

Vil du være med i Videnskabsklubbben?

Mange børn og unge går til sport eller spiller musik i fritiden, men der er faktisk også tilbud til dem, der interesserer sig for naturvidenskab.

Man behøver ikke at kunne sparke en bold i mål eller ramme de rigtige toner på klaveret – til gengæld skal man interessere sig for naturfag og være nysgerrig på at lære noget om naturvidenskab. Elever i 4.-6. klasse har igen i år mulighed for at være med, når Fredericia Gymnasium for tredje år i træk byder indenfor i Videnskabsklubben. 

I år har tilbuddet fået vokseværk og er udvidet fra to til tre hold, så der nu er både biologi, fysik og matematik på programmet. Sidstnævnte er et helt nyt tilbud i Videnskabsklubben, og Fredericia Gymnasium har fået lov til at afprøve forløbet som det eneste gymnasie i trekantområdet. I dette matematikforløb skal man bruge sin viden om geometri og lære om algoritmer gennem innovativ spildesign.

”Det er en unik mulighed for eleverne at kunne fordybe sig inden for det felt, som interesserer dem. Og samtidig er der grundlag for nye venskaber, når elever på tværs af kommunen i fritiden samles i et fællesskab, der tager udgangspunkt i deres fælles interesse for naturfag og videnskab. Det går rigtigt godt i tråd med kommunens fritidspolitik” siger Ole Steen Hansen, formand for Børne- og Skoleudvalget.

Videnskabsklubben samarbejder med gymnasier over hele landet, og formålet er blandt andet at synliggøre, at det er helt ok at bruge sin fritid på det, der interesserer en allermest. I Videnskabsklubben er det naturfag, der er i centrum – og det er både for piger og drenge, alle kan være med.

”Det er en oplagt mulighed for at få fat i de elever, der interesserer sig for det naturfaglige. Vi vil gerne understøtte deres lyst til at lære mere – og heldigvis har vi en række dygtige elever, der fungerer som mentorer for miniforskerne. Både mentorer og miniforskere får rigtigt meget ud af at dele kærligheden for naturvidenskab med hinanden,” fortæller Sofija Balen Frandsen, der er lektor i biologi, kemi og bioteknologi på Fredericia Gymnasium.

Miniforskerne undervises af frivillige junior- og seniormentorer, som planlægger og deler arbejdet mellem hinanden. Seniormentorerne er studerende fra Fredericia Gymnasium, mens juniormentorerne kommer fra 8. og 9. klasser på kommunens skoler – hvis man har lyst til at være juniormentor, skal man kontakte naturfagslæreren på sin skole, som kan hjælpe med tilmelding via Videnskabsklubbens hjemmeside. Der er tilmeldingsfrist d. 5. september 2021.

Håbet med Videnskabsklubben er at øge interessen og begejstringen for naturvidenskab og åbne dørene til naturvidenskabens verden, når miniforskerne får lov til at få fingrene i forskellige grene af naturvidenskaben gennem mikroskopernes linser og forskellige forsøg og eksperimenter. Der vil nemlig i fremtiden være stort behov for STEM-kompetencer og søgning til de ungdoms- og videregående uddannelser, der uddanner folk inden for de naturvidenskabelige fag.

Der har været stor søgning til tilbuddet på Fredericia Gymnasium, og pladserne er allerede fyldt op. Det er dog stadig muligt at skrive sig på venteliste. 

Fakta

STEM står for Science, Technology, Engineering og Mathematics

Videnskabsklubben er for alle elever i 4.-6. klasse fra både folkeskoler og privat- og friskoler

Eleverne kan vælge sig ind på tre forskellige forløb:

  • Primatologi (4. klasse)
  • Materialefysik (5.-6. klasse)
  • Geometri og algoritmer (5.-6. klasse)

Miniforsker: Man kan læse mere og tilmelde sig ventelisten her: https://videnskabsklubben.nemtilmeld.dk/series/fredericia/

Juniormentor (8.-9. klasse): Man kan læse mere og tilmelde sig her: