Unravel
Hvordan ser det væv ud, der binder mennesker sammen, og hvor lang er livets tråd? VejleMuseerne – Kunstmuseet åbner udstilling med Pernille Egeskov Fra lørdag 21. februar handler det om relationer og bånd mellem mennesker, når Kunstmuseet åbner udstillingen ”Unravel”, som stiller nogle af de store spørgsmål om vores forhold til hinanden.
Kan man reparere relationer, der er ved at gå op i sømmene? Og er det nødvendigvis trist, at noget trevler? ”To unravel” betyder i bogstaveligste forstand at trevle op, at få de enkelte tråde i et stof til at dele sig. At noget opløses. I overført betydning kan ordet derimod angive at opklare noget, som at optrevle en historie og finde frem til dens egentlige sammenhæng. Ordets dobbeltbetydning balancerer mellem opløsning og erkendelse. I Pernille Egeskovs univers er disse to tilsyneladende modsætninger tæt vævet sammen.
Materialer fra levet liv
Pernille Egeskov skaber kunst ved hjælp af utraditionelle materialer: gamle, ældede stofrester med præg af slid og levet liv, tekstiler med iboende betydninger såsom gardiner, lagner, frakker og underbukser. Hun anvender menneskehår som sytråd, broderier og fornemt silke m.m. og skaber kunst, der forbinder fortidens håndværkstraditioner med nutidens selvforståelse. Med statisk elektricitet som ”lim” holdes stofferne sammen og skaber en betydningsmættet billedverden, der spænder fra det æstetisk forfinede til det groftskårne og rå, men frem for alt, sanselige udtryk. Egeskov arbejder primært med stofcollager og er optaget af almene kulturelle fortællinger og værdier.
Hun er fascineret af den historie, som gamle materialer med spor af levet liv kan have, en historie, som ikke nødvendigvis er tilsigtet, men som dukker op som en ny og uventet fortælling i de rette hænder. Egeskovs kompositioner er primært abstrakte, men antyder på subtil vis fortællinger om vores komplekse relationer til hinanden f.eks. som par og familier, og om fundamentale eksistentielle grundvilkår – tidens gang, det uundgåelige forfald, og det at vi skal miste.
Spor af levet liv og altings forgængelighed optræder ikke kun i form af de fundne genstande, som Egeskov inkorporerer i sine værker. Også fotografier fra fundne fotoalbums, omsætter hun til et nyt medie ved brug af oliekridt og organzastof. Udstillingen på Kunstmuseet er den hidtil største, der viser kunstnerens virke.