Kort Nyt

Unge frivillige i Region Syddanmark tager prisen hjem ved årets Frivillighedspris

Af Mads Wiig Ehmsen - mwe@danmarkc.tv

Ved den årlige prisoverrækkelse i Region Syddanmark den 25. maj blev foreningen Vores Fælles Historier, som er bemandet af unge frivillige, tildelt hoved prisen.

Unge frivillige var i centrum for opmærksomheden, da Region Syddanmark 25. maj 2023 uddelte den årlige frivillighedspris. Med deres enestående initiativer, der skabte forbindelser mellem generationer, sikrede foreningen sig prisen, fortæller Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

Foreningen, der samler unge mennesker til at læse højt for patienter på Geriatrisk Sengeafsnit på Odense Universitetshospital, modtog hovedprisen på 50.000 kr. fra regionsrådsmedlem og dommerkomiteen medlem Dan Skjerning (S).

“De ældre patienter, mange af dem med demens, genopdager deres minder gennem litteratur takket være disse unge frivillige. Dette unikke initiativ, som bygger bro mellem generationer ved hjælp af gode bøger, er årsagen til, at dommerkomitéen tildelte hoved prisen til ‘Vores Fælles Historier’,” sagde Skjerning under prisoverrækkelsen.

Se øjeblikket hvor vinderne af årets ‘Frivilligpris’ i Region Syddanmark blev tilkendt ‘Vores Fælles Historier’ i videoen ovenfor. Video: Region Syddanmark

Repræsentanter fra Gå-klubben – vindere af en af de to mindre priser. Foto: Region Syddanmark

Internationale studerende går tur med borgerne på Handicapcenter Fyn

De unge var også i centrum, da de to mindre priser på hver 10.000 kr. blev uddelt. Den ene pris gik nemlig til elever på Nyborg Gymnasiums internationale linje, der i samarbejde med Handicapcenter Fyn i Nyborg har oprettet en gå-klub, hvor de går ture med borgerne på centeret.

Gå-klubben mødes flere gange om måneden, og selvom mange af de internationale studerende ikke taler dansk, og mange af centerets borgere slet ikke har et verbalt sprog, dannes der tætte relationer og gode oplevelser for alle involverede.

Dommerkomitéen vægtede i deres beslutning blandt andet den betydning, som turene har for borgerne, som kommer ud i naturen og får nye sanseindtryk.

Glade frivillige fra Tøj To Go – vindere af en af de to mindre priser. Foto: Region Syddanmark

Frivillige giver indlagte patienter adspredelse og et nyt sæt tøj

Endvidere blev en anden mindre pris tildelt Tøj To Go, en frivillig tøjuddelingsinitiativ i Psykiatrien i Region Syddanmark. De frivillige fra Tøj To Go står ikke kun klar med tøj til patienter, som har brug for det. De lægger også gerne ører til alt det, som er svært.

Dommerkomitéen vægtede i deres beslutning den adspredelse, som det er for patienterne at kunne gå ned og vælge sig et sæt tøj og for en stund være noget andet end patient.

Vinterbadeklubben OdinsVig løb med Publikumsprisen. Foto: Region Syddanmark

Vinterbadeklubben OdinsVig i Odense modtog Publikumsprisen

Publikumsprisen blev bestemt af SMS-stemmer fra borgerne i Syddanmark. Klubben byder patienter fra den Psykiatriske Afdeling i Odense til vinterbadning og giver dem mulighed for at deltage i sociale aktiviteter.

En hyldest til alle frivillige

Frivillighedsprisen er en årlig hædersbevisning til frivillige, der bidrager til regionens sygehuse, sociale centre, psykiatri, hospices, og i den præhospitale indsats. Prisens pengebeløb gives for at styrke og udvikle samarbejdet mellem de frivillige og den afdeling i regionen, som den frivillige indsats er tilknyttet.

Se film med vinderne og læs mere om Frivillighedsprisen.