Udsatterådet i Fredericia: Ny sammensætning, nye muligheder
Formand Jan Filbært fortæller om Udsatterådets nye medlemmer, fokusområder og visioner for et mere inkluderende Fredericia.
I august trådte Bjarne Dahlmann tilbage som mangeårige formand for Udsatterådet, da han fik nyt arbejde i Vejle.
Senior- og Socialudvalget udpegede Jan Filbært som ny formand.
Indstillingen fra forvaltningen lød:
Jan Filbært har stillet sig til rådighed som formand for Udsatterådet. Han er en af Fredericias ildsjæle i arbejdet for at mindske udsathed i Fredericia. Jan Filbært har tidligere været formand for Handicaprådet og er nu menigt medlem af Handicaprådet. Jan er ligeledes formand for Retssikkerhed for Alle og har dermed kendskab til målgruppen.
Siden er tiden gået med overdragelser, forberedelser og sygdom skulle også overstås. Jan Filbært kalder det selv for en omstillingsproces. Udsatterådet har haft sit første møde, og det har DanmarkC TV talt med formanden om.
Interview med formand Jan Filbært
Hvordan ser du på den nylige omstilling i Udsatterådet?
“Vi har været igennem en vigtig proces med at sammensætte et nyt råd. Det har betydet, at vi har måttet udpege og vælge nye medlemmer, men nu er vi helt på plads og har allerede afholdt vores første ordinære møde med fuld deltagelse.”
Hvad vil du sige til de tidligere medlemmer af rådet?
“De tidligere medlemmer har gjort et fantastisk stykke arbejde. Der skal lyde en kæmpe tak til dem for deres indsats for udsatte borgere i Fredericia. De har været med til at sætte dagsordenen og skabe vigtige resultater.”
Hvad kendetegner det nye råd?
“Den nye sammensætning er lige så stærk. Vi har medlemmer fra organisationer som SIND, Kirkens Korshær, Kvindernes Krisecenter og flere andre. Deres kompetencer gør, at vi kan fortsætte det gode arbejde og udvikle nye initiativer. Vores styrke er, at vi dækker bredt – både i forhold til organisationer og perspektiver.”
Hvilke fokusområder arbejder rådet med i det kommende år?
“Vi har lagt et årshjul med vigtige temaer som ‘Housing First’, inkluderende fællesskaber, kontanthjælpsreformen og en strategi for børn og unge med særlige behov. Derudover planlægger vi Udsatte-ugen i uge 41 og arbejder på at styrke den sociale sammenhængskraft gennem projekter som ‘Socialt Frikort’ og Hellestedet.”
Hvad håber I at opnå som råd?
“Vi vil gerne have, at borgerne i Fredericia stopper op og reflekterer over, hvad det betyder at være udsat. Ingen vælger at blive hjemløs eller misbruger, og det kræver en fælles indsats at gøre en forskel. Vi tror på, at vi som by kan støtte og hjælpe hinanden, så færre ender i udsatte situationer.”
Hvordan kan borgerne komme i kontakt med jer?
“På kommunens hjemmeside kan man finde kontaktoplysninger på alle rådets medlemmer. Vi opfordrer alle med spørgsmål eller forslag til at skrive til os – vi vil meget gerne høre fra jer.”