Læserdebat

Tvangsaktivering af ledige på kontanthjælp

Cecilie Roed Schultz, Spidskandidat – Enhedslisten, Lundingsvej 4 7000 Fredericia – har startet en debat om tvangsaktivering af ledige

Er jeg den eneste der undrer mig over, at næsten alle partier taler om “nyttejobs” (læs: tvangsaktivering af ledige på kontanthjælp), som en løsning på noget som helst?

Nyttejobs er ikke jobs. Man får ikke løn, pension eller andet af den slags. Man optjener ikke ret til dagpenge. Man bruger en masse tid på noget andet end at søge job. Og nyttejobbere kommer meget sjældent i arbejde af at være i nyttejob. Der er ingen evidens for at det virker efter hensigten, hvis hensigten er beskæftigelse. Tvært imod er der evidens for, at man bliver langsommere til at løse arbejdsopgaver, af at være i nyttejob.

En af de største barrierer for at komme i job, i den gruppe regeringen nu vil sende 20.000 flere af i nyttejob (og håber på at 250 af dem kommer i arbejde – regeringens egne tal) er manglende sprogkundskaber. Og man kommer altså ikke til at blive særlig meget bedre til dansk, at at gå rundt og samle cigaretskodder og hundelorte op.

Til gengæld har vi en masse brancher der skriger på mere arbejdskraft.

Hoteller, restauranter, cafeer, plejesektoren mm. Og her er der mange gode jobmuligheder – også for ufaglærte. Og også gode muligheder for opkvalificering med henblik på ansættelse.

Er det ikke næsten en hån, at tvinge disse virksomheders potentielle ansatte til at gå rundt og trække tiden og opgaverne ude på gaden, i stedet for at lade dem komme indenfor på arbejdspladserne og gøre reelt nytte?

I Fredericia bruger vi op mod en halv million om året på at have 10-15 personer i nyttejob. Skal vi tage vores andel af de ekstra 20.000 regeringen m.fl. vil have i nyttejob, er det ca 200 personer ekstra. Det er rundt regnet 5 mio mere, der skal bruges på nyttejobindsatsen. Penge der skal tages fra andre beskæftigelsesindsatser.

Tænk hvor mange vi kunne få i job, hvis vi i stedet brugte pengene på sprogskole, dansk- og matematikkurser, samarbejde med lokale virksomheder, praktik, løntilskud mm. Altså de ting der er evidens for virker. Det der får folk i ordinært arbejde.

Mon politikerne fra de andre partier reelt er interesserede i at få disse borgere i job? Eller handler det mere om at udsætte dem for en hård sanktion, fordi de er ledige?

Rammer for deltagelse i debat:
På DanmarkC TVs sociale medier, ønsker vi borgeren mulighed for en fri og saglig debat. For at sikre en god debat, modererer vi indholdet for at holde en sober tone. Dette praktisere vi, ved at fjerne kommentarer, der efter vurdering er nedladende, chikanerende eller indeholder hadefuld retorik. Hvis disse etiske rammer overtrædes, kan man risikere at blive udelukket fra debatten. Vi oplever at mange benytter den åbne mulighed for at komme til orde - hvis vi overser en kommentar, som du mener overskrider vores rammer for etik, så send os et tip. Hvis du er blevet udelukket fra debatten, for en overskridelse af vores retningslinjer, - og er du uenig heri? Så kan du kontakte Vores redaktion på tv@danmarkc.tv