“TRIVSEL+” i Fredericia: En hjælpende hånd der virker til børn og unge i mistrivsel
TRIVSEL+ er sat på dagsordenerne i Børne- og Skoleudvalget og Unge- og Uddannelsesudvalget, hvor forvaltningen indstiller, at status tages til efterretning
I Fredericia Kommune er TRIVSEL+ blevet sat i verden for at hjælpe børn og unge, der mistrives. Det er en ny måde at samarbejde på, som er hurtig, smidig og systematisk, og som involverer alle de nødvendige fagpersoner på tværs af forskellige afdelinger og forvaltninger, fremgår det af dagsordenen til det kommende møde.
Implementeringen af TRIVSEL+
Siden august 2023 har TRIVSEL+ været i gang på dagtilbudsområdet, og siden november 2023 har det også været brugt på skoleområdet. I september 2024 udvides indsatsen til også at omfatte unge over 16 år og familieområdet.
De første erfaringer med TRIVSEL+ er positive. Det ser ud til, at flere børn og unge hurtigere får hjælp til at komme ud af mistrivsel, end det tidligere har været muligt, fremgår det af orienteringen til udvalget.
Hvorfor virker TRIVSEL+?
TRIVSEL+ virker, fordi:
- Alle relevante fagpersoner er med fra starten: Når et barn eller en ung mistrives, samles alle de nødvendige fagpersoner fra starten og laver en fælles handleplan sammen med barnet/den unge og forældrene.
- Klarhed over, hvor man skal gå hen med en bekymring: Ledere og medarbejdere ved nu præcis, hvem de skal kontakte, hvis de er bekymrede for et barn eller en ung, og de ved, hvordan de skal handle hurtigt og effektivt.
- Fælles sprog og værktøjer: Familier, ledere og medarbejdere har nu et fælles sprog, et fælles udgangspunkt og fælles redskaber til at målrette indsatsen til det enkelte barn eller den unge.
- Tydelige roller og forventninger: Ledere og medarbejdere kender deres roller og ved, hvad der forventes af dem i det tværfaglige samarbejde.
Udfordringer og fokusområder
Det er helt naturligt, at der opstår udfordringer undervejs i et stort projekt som TRIVSEL+. Nogle af de udfordringer, der arbejdes på at løse lige nu, er:
- Administrativt tunge forløb: Nogle ledere oplever, at det er for administrativt tungt at starte et TRIVSEL+-forløb op.
- Arbejdsgange udenom TRIVSEL+: Der er situationer, hvor der ikke er behov for en tværfaglig indsats, men kun støtte fra én fagperson. Her skal der findes smidige løsninger.
- Samarbejde mellem forebyggelse og myndighed: Samarbejdet mellem det forebyggende område (trin 1 og 2) og myndighedsområdet (trin 3 og 4) skal være mere smidigt og effektivt.
- Kalenderreservering: Der skal være en fast kalenderreservering hos alle relevante fagpersoner, så et TRIVSEL+-forløb kan startes inden for 14 dage.
- Effektmåling: Der skal være en systematisk og kvalitativ effektmåling af TRIVSEL+.
Effektmåling
I øjeblikket er der cirka 370 TRIVSEL+-forløb i gang i det forebyggende område. Disse forløb har dannet grundlag for en systematisk og kvalitativ effektmåling, som er blevet gennemført i juni og juli 2024 i samarbejde med forældre, medarbejdere og ledere. Effektmålingen giver et endnu klarere billede af, hvad der fungerer godt i TRIVSEL+, og hvor der eventuelt skal justeres.
Vurdering
Forvaltningen vurderer, at projektet forløber som forventet, og at implementeringen er mere succesfuld, end man normalt vil forvente i store projekter som TRIVSEL+.