Tre solsorte smittet med usutuvirus fundet i Danmark
For første gang er usutuvirus påvist hos danske fugle; myndighederne overvåger situationen nøje
Tre solsorte — to voksne og en ungfugl — er testet positive for virussen. Fuglene blev fundet i Aabenraa i Sønderjylland, Hundested på Sjælland og på Bogø. Indsamlingen skete gennem Faldvildtovervågningen, og analyserne blev udført af Dansk Veterinær Konsortium, et samarbejde mellem Statens Serum Institut og Københavns Universitet.
I løbet af sommeren er der observeret usædvanlige symptomer hos solsorte flere steder i landet, især hos unger udklækket i år. Da usutuvirus overføres via myg, er det sandsynligt, at smitten er sket inden for landets grænser.
Solsortens sårbarhed over for usutuvirus
Usutuvirus rammer primært solsorte, men kan også påvirke andre fuglearter såsom skader, kragefugle, forskellige sangfugle og ugler. Inficerede fugle viser ofte tegn på svaghed eller apati. Nogle ændrer adfærd og oplever koordinationsproblemer, hvilket kan resultere i, at de falder ned, når de forsøger at flyve. Nogle fugle dør pludseligt uden forudgående symptomer. I Europa ses infektioner med usutuvirus hos fugle typisk fra april til oktober.
Risikoen for mennesker
Mennesker kan også smittes med usutuvirus, men de fleste oplever ingen eller milde symptomer såsom feber, hovedpine og udslæt. I sjældne tilfælde kan virussen føre til alvorlige tilstande som hjernebetændelse (encefalitis) og hjernehindebetændelse (meningitis), især hos personer med et svækket immunsystem.
På trods af virussets stigende udbredelse blandt fugle i Europa er der kun indberettet få alvorlige tilfælde hos mennesker. Da smitten spredes via myg, er risikoen for at blive smittet direkte fra en død solsort minimal. Hunde og katte kan heller ikke smittes gennem kontakt med syge eller døde fugle. Hvis man finder en død solsort i haven, bør man bruge handsker ved håndtering, da døde fugle kan bære andre smitsomme sygdomme.
Spredning af usutuvirus i Europa
Usutuvirus har spredt sig fra Afrika til Europa i de senere år, først til Syd- og Centraleuropa og derefter til Nordeuropa. Under de første registrerede udbrud i Tyskland i 2011-2012 anslås det, at omkring 200.000-400.000 solsorte døde. I 2019 blev virussen påvist i en solsort på Öland i Sverige.
Indberetning af døde solsorte
Faldvildtovervågningen i Danmark er et samarbejde mellem Miljøstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Dansk Veterinær Konsortium. Formålet er at overvåge årsager til sygdom og dødelighed blandt vilde dyr og fugle i landet. Hvis du finder døde solsorte, kan du kontakte Faldvildtovervågningen. Kontaktoplysninger og yderligere information findes på www.vildtsundhed.dk, hvor der også kan læse mere om overvågningsprogrammet.