Politiets døgnrapport

Tre danske mænd sigtet: Aktion mod deling af seksuelt overgrebsmateriale med børn

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

National enhed for Særlig Kriminalitet (NSK) stod i spidsen, da 27 lande i efteråret lavede en samlet aktion for at stoppe deling af seksuelt overgrebsmateriale med børn. 57 mistænkte blev identificeret.

På internettet findes lovlige fildelingsprogrammer, som pædofile udnytter til at dele store mængder af seksuelt overgrebsmateriale med børn. Her stiller de materiale til rådighed, som ligger på deres egen computer, men som andre kan tilgå og downloade. I det øjeblik andre downloader det, deles det også automatisk med andre.

Det var pædofile på sådanne fildelingsprogrammer, som NSK slog til mod i efteråret, da Europol, anført af Danmark, lavede en fælles aktion. 27 lande deltog, herunder fire ikke-EU-lande Island, Norge, Schweiz og Ukraine. 57 mistænkte blev identificeret under aktionen, og de deltagende lande har siden pågrebet og sigtet de mistænkte.

Forhindret overgreb
”Vi er meget tilfredse med operationen. Det er ulovligt at besidde og dele seksuelt materiale med børn, og hver gang man deler det, bliver børnene udstillet igen og retraumatiseret,” siger politikommissær Flemming Kjærside fra sektionen for it-relaterede seksualforbrydelser i National enhed For Særlig Kriminalitet.

Han vurderer, at man gennem aktionen har forhindret børn i at blive udsat for seksuelle overgreb.

”Flere af de 57 mistænkte har haft kontakt med børn, enten deres egne eller andres. Nogle af de mistænkte arbejder med børn til daglig, enten som for eksempel skolelærer eller handicaphjælper,” siger Flemming Kjærside.

I Danmark er tre mænd på henholdsvis 45, 46 og 72 år blevet sigtet for besiddelse og deling af seksuelt overgrebsmateriale mod børn. Deres sager efterforskes stadig af dansk politi.

Hjælp til behandling
I Europol-regi lægges der løbende videoer ud, hvor mænd, der har seksuelle tanker og fantasier om børn, opfordres til at søge hjælp. 

”Vi har lagt videoer ud, som vi har givet nogle af de samme titler, som det materiale, vi ved, at disse mænd søger, når de søger efter overgrebsmateriale. I videoerne opfordrer vi dem til at søge hjælp hos Bryd Cirklen, som tilbyder anonym telefonrådgivning,” siger Flemming Kjærside.