Kort Nyt

Toldere finder rekordmange psykedeliske svampe

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Toldstyrelsen har i årets første otte måneder allerede haft 749 sager med psilocybinsvampe. Til sammenligning havde styrelsen 453 sager hele sidste år.

Otte måneder inde i 2023 har toldere rekordmange sager med psilocybinsvampe og væksthuse til dyrkning af svampene. En foreløbig opgørelse viser, at Toldstyrelsen har registreret 749 sager fra årsskiftet til og med august. Det er en markant stigning fra 2022, hvor styrelsen havde 453 sager og mere end en tidobling fra 2021, hvor Toldstyrelsen havde 54 sager. Det er primært i pakker sendt fra Holland, at tolderne finder svampe og væksthuse til dyrkning.

Foto: Toldstyrelsen

– Lige nu har vi i snit én sag om dagen med færdigdyrkede psilocybinsvampe og såkaldte væksthuse til dyrkning af svampene. Tidligere på året var vi ude at påminde om, at de her produkter er sundhedsfarlige, men vi kan nu konstatere, at budskabet tåler en gentagelse. Psykedeliske svampe og væksthuse er ulovlige, og derfor bliver sagerne overdraget til politiet, siger fungerende kontroldirektør i Toldstyrelsen, Kent Midtgaard Hansen.

Foto: Toldstyrelsen

Psilocybinsvampe er en betegnelse for visse arter af svampe, der indeholder psykoaktive stoffer, fx psilocybin og psilocin. Stofferne er hallucinogene og psykedeliske. I Danmark er det ulovligt at indføre psilocybinsvampe samt væksthuse til psilocybinsvampe, da begge er omfattet af bekendtgørelsen om euforiserende stoffer.

Toldstyrelsens kontrol 

Toldstyrelsen kontrollerer ved alle Danmarks grænser og kontrollerer varer på vej til både private og virksomheder. Når varer udtages til kontrol, sker det som stikprøver eller baseret på en risikovurdering.

Oplysninger fra andre toldmyndigheder og danske myndigheder er med til at danne udgangspunktet for de konkrete risikovurderinger. Scannere og toldhunde indgår i arbejdet med at udvælge og kontrollere varer.