FREDERICIA

Tillidsmanden advarer: Sparforslag truer vigtige brandmandsstillinger hos TrekantBrand

Af Theis Søndergaard - ths@danmarkc.tv

En sølle og udokumenteret besparelse ved at flytte låseservice og nødkaldsalarmer væk fra TrekantBrand – kan koste to vigtige brandmænd jobbet

Tillidsmanden hos TrekantBrand – station Fredericia slår nu alarm. Et nyt sparforslag, der er på bordet i forbindelse med kommunens budgetforhandlinger, kan resultere i, at to vigtige brandmænd mister deres job. Dette sker, hvis politikerne beslutter at hjemtage opgaver som låseservice og drift af nødkaldsalarmer fra TrekantBrand. Og konsekvenserne kan blive langt mere alvorlige end blot tabet af arbejdspladser.

Livsvigtige minutter på spil

“Det her handler ikke kun om arbejdspladser – det handler om sikkerhed,” udtaler tillidsmand for brandmændene på TrekantBrands station i Fredericia, – Martin Langmose. Han peger på, at hver enkelt brandmand udgør en kritisk brik i at opretholde effektiviteten og reaktionstiden, når det virkelig gælder.

Et af de mest presserende problemer er tiden, det tager at sikre vandtilførsel ved større brande, som fx en villabrand. Normalt haster deltidsbrandfolk ind på stationen og kører ud med både vandtankvogn og stigevogn – men på trods af en ihærdig indsats de seneste to år, er det at skaffe deltidsbrandmænd en stor udfordring. Ofte skal arbejdsgivere sige god for at en deltidsbrandmand smider hvad de har i hænderne og spæner ud af døren. Det er ikke altid at dette er en mulighed. Derfor kan man i tilspidsede situationer risikere at eksempelvis en vandtankvogn kommer flere minutter senere frem. I dag har brandstationen to medarbejdere på fuldtid deres primære opgave er låse og nødkald, men kan køre med til brand. Særligt i dagtimerne hvor det for deltidsbrandfolk er svært at møde.
Den tid de så er til brand fratrækkes den udgift som Fredericia Kommune har på låse og nødkald.

De er klar til at springe i brandbilen og køre hvis der skal eksempelvis vand hurtigt ud til en villabrand. “Hvis vi mister disse folk, der er uddannede til netop disse opgaver, vil det koste dyrebare minutter – minutter, der kan være forskellen mellem en brand, der breder sig, og en, der bliver slukket i tide,” forklarer tillidsmanden. Tillidsmanden sætter endvidere fokus på hele problematikken med, at en hjemtagelse af låseservice og nødkaldsalarmer kan blive en stor udfordring efter normal arbejdstid: “Vi er jo på arbejde hele døgnet og kan afhjælpe hvis en hjemmeplejer ikke kan få en lås til at virke eller et nødkaldeanlæg slår knuder. Hvordan vil kommunen opretholde denne mulighed hvis de tager opgaverne væk fra os?” – spørger Tillidsmanden.

Politikernes valg: Sikkerhed eller Sparekniv?

Politikerne sidder i disse dage og skal finde besparelser i millionklassen, og det er tydeligt, at TrekantBrand er i skudlinjen. Men hvad der virker som en mindre besparelse på papiret, kan i virkeligheden få massive konsekvenser. At flytte opgaver som låseservice og nødkaldsalarmer væk fra TrekantBrand betyder ikke kun tabet af to stillinger – det betyder tabet af viden, erfaring og beredskab, som ikke kan erstattes uden videre. Særligt ikke af hensyn til den svære udfordring med at skaffe deltidsbrandmænd.

“Vi forstår godt, at der skal findes penge i budgettet,” siger tillidsmanden. “Men vi beder politikerne om at tænke sig godt om, før de trækker i sparekniven, når det gælder vores evne til at begrænse brande. Det her er ikke et sted, hvor man kan skære ned uden at mærke konsekvenserne. Der er en grund til, at vi har de folk, vi har – de er uundværlige. Vi vil gerne hjælpe med at se om der er andre steder vi kan spare eller finde de nødvendige penge, men denne situation er ikke en særlig god løsning – slutter Tillidsmand Martin Langmose.

Se tv-indslaget øverst i artiklen, og på dit tv- lørdag.