Kort Nyt

Teaterkoncert i Fredericia sætter fokus på unges mentale (mis)trivsel

Af Mads Wiig Ehmsen - mwe@danmarkc.tv

Elever fra Middelfart og Fredericia opfører forestilling om unges udfordringer

I september 2024 vil efterskoleelever og 9. klasser fra trekantområdet få mulighed for at opleve teaterkoncerten “Et hav af (u)muligheder”. Forestillingen, der er skabt af elever fra Middelfart Musikskole og Den Kreative Skole i Fredericia, sætter fokus på unges mentale trivsel og de udfordringer, de møder i dagens samfund, det oplyses i en pressemeddelese.

Et formidlingsprojekt fra unge til unge

Teaterkoncerten er et unikt formidlingsprojekt, hvor unge selv fortæller historier om valg og livsvilkår for fem tilfældige 16-årige, der har mere tilfælles, end de tror. Projektet er støttet af Kulturregion Trekantområdet og er gratis for skolerne at deltage i. I dagene 2. – og 3. september 2024 spiller forestillingen lukkede forestillinger i Tøjhuset, Fredericia for efterskoler med kreative profiler fra de syv trekantkommuner og inviterede 9.- og 10. klasser. 

‘Det vigtige er ikke at lære alt muligt, men at lære at alt er muligt’.

Sådan lød en kampagnetekst for Danske Gymnasier i 2019. Teksten fik dengang kritik af professor Svend Brinkmann for, at et ungt menneske, der får indlært, at alt er muligt, vil få det rigtig skidt, når noget mislykkes.

– I teaterkoncerten “Et hav a (u)muligheder” forsøger vi at sætte udtryk på den unge generations livsvilkår og den grænseløshed, der nogle gange kan synes som en del af det at være ung i dag, skrives der i pressemeddelelsen.

Selv om mange unge heldigvis stortrives, er der også mange – alt for mange, der har det skidt. Så mange, at tendensen direkte er italesat som en “mistrivselsepidemi”.

Mens vi venter på et kvikfix, der nok ikke kommer, peger eksperter på en række tendenser i tiden, der presser og stresser de unge:

  • For hvad betyder det for dig, når den verden du spejler dig i ikke længere er den vej du bor på og den skole du går i, men hele verden…!?
  • Hvad betyder det for dig, når du hele tiden er eksponeret for, hvor fedt de andre har det lige nu, og hvor godt de klarer sig…?
  • Og hvad betyder grænseløsheden, når du altid kun kan gøre for lidt, for at kunne måle dig med alle de andres perfekte præstationer – i skolen, i fritiden, med vennerne, i fitness-studiet og på Insta..
I dagene 2. – og 3. september 2024 spiller forestillingen lukkede forestillinger i Tøjhuset, Fredericia for efterskoler med kreative profiler fra de syv trekantkommuner og inviterede 9.- og 10. klasser. Pr-Foto

Om teaterkoncerten

I ”Et hav af (u)muligheder” møder vi fem unge mennesker på åbent hav. De ved ikke, hvorfor de er der, og hvordan de er havnet der, men det føles ikke rart… Man fornemmer, at de har noget tilfælles. Snart skal det vise sig, at det kræver en særlig indsats af dem alle, hver især, for at komme trygt i havn – og sikkert hjem…

Vi møder en ung, der er opslugt i appearance på sine sociale medier. Vi møder en anden ung, der nærmest er flygtet ind i den digitale verden. En tredje er så optaget af at “yde”, så alting hele tiden fremstår helt optimalt og perfekt. En fjerde bekymrer sig krigerisk om klodens fremtid og en femte føler aldrig rigtig, at hun er fuldgyldigt medlem af et fællesskab, men føler altid, “at hun går yderst på fortovet”.

Musikken som fællessprog

Musikken spiller en central rolle i forestillingen og er blevet udvalgt af de unge selv. Musikken er arrangeret specielt til forestillingens orkester og spænder fra Annika Aakjær og Patina til MØ, Imagine Dragons, Sia, Andreas Odbjerg, Panama, Katinka Band og The Rembrandts.

Holdet bag: Manuskript: Anders Bo Thorsted (ungdomsskoleleder og kulturallieret i Middelfart Kommune)

Instruktør: Dennis Due – Orkester og musikalske arrangementer: Niels Bach Storgaard og Leo Sørensen

Sang: Tina Rassing – Koreograf: Sara Lindhardt 

Praktisk information

  • Sted: Tøjhuset, Fredericia
  • Datoer:
    • Forpremiere: Søndag den 2. september kl. 19.30
    • Mandag den 3. september kl. 9.30 og kl. 13.00
    • Tirsdag den 4. september kl. 9.30, kl. 13.00 og kl. 19.30
  • Varighed: Ca. 1 time