SAMFUND

TÅRNFALKE OG NATUGLER SÆTTES IND I KAMPEN MOD ROTTER PÅ SKÆRUP RASTEPLADS

Vejdirektoratet allierer sig nu med bevingede forstærkninger i forsøget på at bekæmpe rotter på rastepladser på Fyn og i det østjyske

 

Nærmere bestemt er det tårnfalke og natugler, som indforskrives til at hjælpe Vejdirektoratet med at udrydde skadedyrene.
“Vi har i de senere år haft problemer med rotter ved visse rastepladser i det østjyske. Derudover er der andre rastepladser, hvor rotterene tidligere har været – og hvor vi frygter, at de vender tilbage. Vi kæmper en hård kamp mod disse skadedyr, og nu aktiverer vi altså også naturens egne våben imod dem i form af nogle af vores mest kendte rovfugle,” siger biolog Niels Krogh Kristensen fra Vejdirektoratet.
Helt praktisk foregår det ved, at Vejdirektoratet opsætter kasser til natugler og tårnfalke på ti udvalgte rastepladser. Kasserne bliver foret med hø, så de er attraktive for rovfuglene. Og det er Vejdirektoratets forhåbning, at tårnfalkene og natuglerne vil indrette bolig i kasserne og derfra jage de rotter, der måtte befinde sig i nærområdet.
Derudover fortsætter Vejdirektoratet i øvrigt også med sin sædvanlige rottebekæmpelse på rastepladserne. Dette sker blandt andet ved hjælp af bokse, som der kan udlægges gift i, hvis der opdages rotter eller mus på stedet.
Vejdirektoratet udskifter også samtlige skraldespande til rottesikre modeller og fjerner tætte beplantninger med tjørn eller slåenbuske, så rotterne ikke kan gemme sig, ligesom rottegange i bevaringsværdig beplantning sprænges eller ødelægges på anden vis.
“Tårnfalkene og natuglerne skal ses som et supplement til vores normale kamp mod skadedyrene,” forklarer Niels Krogh. “Vi håber dog, at rovfuglene har en god effekt, for det er altid bedre at bruge naturens egne våben end at bekæmpe dyr med udlæggelse af gift.”
Fakta:
Kasserne til tårnfalke og natugler opsættes på disse rastepladser:
Pedersminde
Blankhøj
Ejer Bavnehøj Øst
Ejer Bavnehøj Vest
Skærup Øst
Skærup Vest
Lillebælt Syd
Lillebælt Nord
Kildebjerg Nord
Kildebjerg Syd
Hvis forsøget med rovfuglene er en succes, vil Vejdirektoratet overveje at udvide det til andre rastepladser. Forsøgsperioden løber i 2018 og 2019.

(Foto : https://pxhere.com)