Læserdebat

Syge danske krigsveteraner svigtes og udsættes for en rystende ulighed

Af Karsten Byrgesen, Nye Borgerlige. Regionsrådsmedlem Region Syddanmark og byrådsmedlem i Fredericia

372 skadede veteraner fra krigen på Balkan kan nu endelig få anerkendelse. Men det gælder ikke alle veteraner. 

Da den syge og nedbrudte afghanske krigsveteran Casper Troelsen trådte ud af Højesteret var det med følelsen af – og papir på – at Danmark havde svigtet ham. Han lider af svær krigsrelateret PTSD. Casper blev svigtet fordi det tog ham over to år at bryde sammen. Det er for lang tid ifølge loven. Skrupskørt! Casper og hans familie tabte sagen og kun en lovændring kan ændre på det.  

Sagen handler om den syge veterans kamp mod jakkesættene og de fikse kjoler i ministerierne, der siger et og gør noget andet og de ophøjede jurister der har rottet sig sammen mod Casper og nægter at anerkende, at der kan gå mere end to år, før PTSD overtager krop og sjæl. 

World Health Organization (WHO) har i 2011 lavet et studie der fastslår, at ”debut af en posttraumatisk stresslidelse kan forekomme på ethvert tidspunkt i løbet af livet efter udsættelse for en traumatisk begivenhed”.

Til gengæld er det glædeligt at 372 skadede Balkan veteraner efter års dansk kamp endelig får genrejsning af FN – under hvis faner de var udsendt på Balkan i 1990`erne. Soldaterne modtager hver ca. 77.000 kroner i erstatning. Den kamp er der åbenbart ingen af de førnævnte instanser, der gider tage for de mange krigsveteraner, der er kørt af sporet og svigtet 

Jeg er selv veteran og major og det gør ondt i hjertet at se, at gode soldater der har sat alt på spil, svigtes så helt og totalt. 

Veteranen Casper Troelsen har som udsendt til Khandahar i Afghanistan mærket krigens rædsler på sin egen krop og Casper er langt fra den eneste veteran der har PTSD. Men – alt det ophøjede ævl om, at systemet ikke svigter en veteran er på godt dansk FIS og TÅGE. Casper og mange soldaterkammerater er blevet svigtet af ikke kun systemet men af Danmark. Det er grotesk i en tid, hvor krigens rædsler ellers toner frem på alle medier. 

Det efterlader et kæmpe spørgsmål. Hvorfor er der ingen hjælp til Casper og andre skadede veteraner?

Rammer for deltagelse i debat:
På DanmarkC TVs sociale medier, ønsker vi borgeren mulighed for en fri og saglig debat. For at sikre en god debat, modererer vi indholdet for at holde en sober tone. Dette praktisere vi, ved at fjerne kommentarer, der efter vurdering er nedladende, chikanerende eller indeholder hadefuld retorik. Hvis disse etiske rammer overtrædes, kan man risikere at blive udelukket fra debatten. Vi oplever at mange benytter den åbne mulighed for at komme til orde - hvis vi overser en kommentar, som du mener overskrider vores rammer for etik, så send os et tip. Hvis du er blevet udelukket fra debatten, for en overskridelse af vores retningslinjer, - og er du uenig heri? Så kan du kontakte Vores redaktion på tv@danmarkc.tv