VEJLE

SYGDOMMEN,DER HVISKER,BLIVER BEKÆMPET PÅ VEJLE SYGEHUS

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Sygdommen, der hvisker, bliver bekæmpet på Vejle Sygehus

Vejle Sygehus’ onkologiske afdeling har siden 2007 været eksperimentel center for kvinder med arvelig æggestokkræft. Afdelingen anvendte som de første i landet antistoffet Avastin, som nu er blevet et godkendt lægemiddel, som bruges på alle landets kræftafdelinger.
For onkolog Karina Dahl Steffensen er muligheden for at forske ekstrem vigtig – både for hendes egen udvikling og afdelingens, men primært for at have mere at tilbyde patienterne.

De rå tal viser, at 75-80 procent af de kvinder, der får ovariecancer, først får diagnosen i et fremskredent stadie. Onkologerne kalder den ”sygdommen der hvisker”, fordi den i modsætning til mange andre kræftformer ikke er nem at opdage, da symptomerne tit er uspecifik skranten, og svulsten sidder inde midt i maven skjult bag de vitale organer. Ofte er den barske besked, at kvinden ikke kan helbredes, men kan leve i snit 4-5 år med sygdommen, efter hun er blevet opereret og har fået kemoterapi.

Siden 2007 er 170 kvinder med fremskreden kræft i æggestokkene blevet behandlet eksperimentelt på Onkologisk Afdeling på Vejle Sygehus med antistoffet Avastin, som nu er blevet et godkendt lægemiddel, der bruges på alle landets kræftafdelinger.

Avastin er et såkaldt biologisk lægemiddel, et kar-antistof, som hindrer blodkar i at dele sig. En svulst kan ikke blive ret stor, hvis den ikke har sin egen blodforsyning, og det får den kun ved et signal, der siger, at blodkarrene skal dele sig. Den signalkæde kortslutter antistoffet Avastin så effektivt, at det hindrer, at kræftcellerne deler sig. Samtidig har behandlingen med Avastin slet ikke de voldsomme bivirkninger som kemoterapi og er ikke hårdt for kroppen.

Mere at tilbyde fra medicinskabet

Hos de her patienter har cirka 30 procent oplevet, at svulsten er svundet ind og langt flere har haft stabilisering af deres sygdom i en længere periode. Ti procent i mere end et år med bivirkninger, som er langt mindre barske end kemoterapi.

– Vores niche her på Onkologisk Afdeling er at kunne tilbyde noget ekstra behandling til de her patienter. Når de gængse behandlingsmuligheder er udtømte andre steder, så har vi ’noget ekstra medicin i skabet’, som vi kan tilbyde, forklarer Karina Dahl Steffensen.

Avastin er nu blevet godkendt som et gængs lægemiddel. Men Onkologisk Afdeling i Vejle forsøger hele tiden at udvikle sig, så det kan blive ved med at tiltrække patienter, som ellers er blevet opgivet andre steder. Det nyeste forsøg, som Onkologisk Afdeling gerne vil afprøve, er en type E-vitamin, som de vil kombinere med Avastin for at forbedre effekten. Det er dog stadig på tegnebrættet, og der er ansøgnings- og godkendelsesprocedurer hos Sundhedsstyrelsen, før det bliver en realitet.

Sparker kræftcellerne udover kanten

De seneste tre år har Onkologisk Afdeling også kunnet tilbyde kvinder med arvelig æggestokkræft de såkaldte parp-hæmmere, som hos disse patienter udnytter en svaghed i kræftceller, som gør, at kræftcellerne får sværere ved at overleve. Hos 80 procent af de kvinder, som har arvelig æggestokkræft med BRCA-mutation, virker behandlingen helt exceptionelt godt. Resultaterne er så gode, at rygtet om de gode resultater på Onkologisk Afdeling i Vejle har spredt sig langt udover landets grænser.

– Vi har kvindelige patienter, som er rejst hertil fra Sverige, Israel, Italien og Tyrkiet for at få behandling med parp-hæmmere. Når man sidder over for en kvinde, som måske har små børn eller som ellers er ved godt helbred, og som gerne vil have mere ud af tilværelsen, så er det ekstremt frustrerende at måtte sige ”desværre, jeg har ikke mere behandling at tilbyde dig”. Derfor er det ekstremt vigtigt for mig at have tid til forskning. Jeg brænder for det, og det er med til at drive mig fremad og gør, at jeg kan yde noget mere, fordi det giver mening for mig og patienterne. Det går op i en højere enhed, fortæller Karina Dahl Steffensen

(Kilde: Sygehus