SAMFUND

Sundhedsstyrelsen informerer om PFAS målrettet borgere, der har været udsat for påvirkning eller blot interesserede

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

PFAS er en stor gruppe af kemiske fluor-stoffer. Fælles for PFAS-stoffer er, at de er svære at nedbryde og derfor er tilstede meget længe i miljøet omkring os. Det skaber bekymring for, hvordan PFAS kan påvirke helbredet på lang sigt.

Stofferne ophobes i kroppen, og kaldes for evighedsstoffer, idet de er utroligt svære at nedbryde. Derfor er det nemt at blive bekymret for, hvordan stofferne påvirker os på den lange bane, idet de ikke giver nogen akut sygdom.

PFAS findes oftere og oftere i drikkevandet, og senest målt i avlsdyr på Vestkysten. Det kemiske stof er ikke nyt, men har været anvendt siden 1950’erne, men først blev det opdaget i kødkvæg ved Kalundborg. Det er i hvert fald det de fleste kommer i tanke om, når tiden spoles tilbage.

Vi er alle udsat for PFAS, og nogle har været udsat for en stor påvirkning
Charlotte Kira Kimby
Sundhedsstyrelsen

Siden er PFAS også fundet på flyvestationer, Beredskabets øvelsesområder og hvor redningsmandskab har brugt skum til bekæmpelse af ild.

I 2011 blev stoffet forbudt i brandslukningsskum, og i 2020 i madindpakning.

Sundhedsstyrelsen fortæller og forklarer det meste om PFAS på deres hjemmeside. Det er også på et sprog, som de fleste nok vil kunne forstå, og måske få fjernet unødig bekymringer.