Læserdebat

Styrk det lokale demokrati


Af: Lars Olesen, bestyrelsesmedlem SF – Fredericia, Prinsessegade 62, 1.TV

Grundlovsdag er demokratiets festdag. Sidste år blev festen med talerne, sangene og samværet aflyst af folketingsvalget og i år er det Coronakrisen, der aflyser festen.

Normalt er grundlovsdag dagen, hvor vi hylder demokratiet og rammerne om retsstaten, men også kigger det lidt efter i sømmene for at spotte udfordringerne. Talerne er aflyst, men luppen skal alligevel frem for at kaste et blik på, hvordan demokratiet er udfordret lige nu. Der er nok at gribe fat i. De sociale medier både udfordrer og beriger demokratiet.  Digitalisering og adgang til data udfordrer os konstant. Verdens største og mest magtfulde nationer er udfordret af gale gamle mænd med et lemfældigt forhold til rettigheder og sandheder. Danmark er som andre lande i midlertidig demokratisk undtagelsestilstand under Coronakrisen og retsstaten skal sikkert tilbage på sporet på den anden side af krisen.

Lokalt i Fredericia kan og skal vi også udvikle og udvide demokratiet. Først og fremmest skal vi give håndslag på og forvente langt mere åbenhed, gennemsigtighed og tilgængelighed til politiske beslutninger og større aftaler.  Vi skal knokle for at styrke den lokalpolitiske debat i og udenfor byrådssalen og give stemmer til de som sjældent bliver hørt. Indføre spørgetid i byrådssalen og tage langt flere af de underliggende debatter for åbne døre. Det første skridt mod medindflydelse er at viden er tilgængelig og nem at gå til og at flere er med ved bordet, når det er muligt.

Lad os dernæst arbejde for at udvide demokratiet. Satse på, at også de grupper, som har sværest ved at komme i stemmeboksen får en langt højere stemmeprocent ved det næste kommunalvalg. Dem der har mindst er også markant, dem der stemmer mindst. En stor demokratisk udfordring som vi skal arbejde aktivt for at finde gode ideer til at løse.

I Fredericia skal vi åbne op for borgerdrevne forslag, hvor eksempelvis 500 borgere i samlet flok, via underskrifter, kan sætte punkter på byrådets dagsorden. Det giver muligheden for en mere direkte indflydelse på kommunens udvikling og kan samtidigt henlede opmærksomheden på sager der har folkelig opbakning, men normalt går under radaren i den politiske virkelighed. I det hele taget skal vi turde at tage borgerne mere direkte med på råd også mellem valgene.

Rammer for deltagelse i debat:
På DanmarkC TVs sociale medier, ønsker vi borgeren mulighed for en fri og saglig debat. For at sikre en god debat, modererer vi indholdet for at holde en sober tone. Dette praktisere vi, ved at fjerne kommentarer, der efter vurdering er nedladende, chikanerende eller indeholder hadefuld retorik. Hvis disse etiske rammer overtrædes, kan man risikere at blive udelukket fra debatten. Vi oplever at mange benytter den åbne mulighed for at komme til orde - hvis vi overser en kommentar, som du mener overskrider vores rammer for etik, så send os et tip. Hvis du er blevet udelukket fra debatten, for en overskridelse af vores retningslinjer, - og er du uenig heri? Så kan du kontakte Vores redaktion på tv@danmarkc.tv