
Stor markering af Danmarks befrielse i Fredericia: Her er programmet
Byen gør klar til 80-års jubilæum for 4. maj 1945
Fredericia gør sig i år klar til en ekstraordinær markering af Danmarks befrielse den 4. maj 1945. Hvor dagen normalt fejres med taler og kranselægning, har 4. maj-komiteen i år udtænkt et omfattende program, der strækker sig over næsten en hel måned.
“I år har vi gjort noget ekstra ud af det i 4. maj-komiteen, fordi det er 80 år siden 4. maj 1945, så det markerer Vi,” fortæller medlem af komiteen, Ole Steen Hansen (A) til DanmarkC TV.
Traditionen tro vil selve befrielsesdagen byde på en række faste elementer. Rektor Jørgen Lassen fra det Fredericia gymnasium holder årets tale, og han vil midtvejs blive afløst af en elev.
Dette symboliserer, at “de kommende generationer også skal være klar til at overtage og varetage arbejdet med at kæmpe for friheden”, mener Ole Steen Hansen.
Et særligt øjeblik vil indtræffe, når foreningsfanerne i Fredericia føres ind på 4. Maj-pladsen, hvorefter frihedsbudskabet fra den 4. maj 1945 kl. 20.36 afspilles.
“Da Johannes Sørensen ovre i studiet i London kalder “BBC-IS-CALLING”, og så siger han Montgomery har erklæret, at Danmark er frit,” lyder de historiske ord, siger Ole Steen Hansen.

Mange arrangementer i hele byen
Fejringen af 80-året for befrielsen er dog ikke begrænset til selve 4. maj.
“Vi har inviteret bredt ud i hele Fredericia, og gudskelov er der foreninger og kirker og andre aktører, der har grebet handsken og arrangeret en masse ting. Panorama-biograferne viser film om besættelsen, Den Kreative Skoles danselinje opfører forestillingen “Krig, de unge mennesker,” og byens regimentsmuseum har en udstilling på Landsoldatpladsen. Derudover inviterer Christianskirken til koncert med sange fra besættelsestiden”, fortæller Ole Steen Hansen.
Den 5. maj får pladsen foran Fredericia Gymnasium navnet Arlette Andersens Plads, til ære for kvinden bag Fredericia Bys frihedspris , der hylder unge for deres kamp for friheden.
“Frihedsprisen er ikke opkaldt efter Arlette, fordi hun har siddet i KZ-lejr, men den er opkaldt efter Arlette, fordi hun har holdt 426 foredrag, primært på gymnasier for unge mennesker, om, at man skal stå op for friheden.”
Arrangørerne er glade for den store opbakning fra byens foreninger og borgere.
“Det er byens ildsjæle, der laver noget. Det er jeg rigtig stolt og glad over, at de vil være med til,” siger Ole Steen Hansen.
Hele programmet kan læses på Kommunens hjemmeside.
