FREDERICIA

Stigende sygefravær blandt folkeskolelærer i Fredericia Kommune

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Det fremgår af beregninger og analyser som tænketanken CEPOS har lavet og offentliggjort mandag

“Fredericias placering ligger hvor det altid har ligget, og med lavere sygefravær end Vejle, Kolding og Middelfart,” forklarer Per Breckling, der er formand for Fredericia Lærerkreds.

På landsplan havde folkeskolelærerne et gennemsnitligt sygefravær på 13,2 dage i 2023 mod 10,5 dage ti år tidligere, har tænketanke Cepos beregnet. Dermed ligger Fredericia 0,1 under landsgennemsnittet.

Fredericia Lærerkreds mener
“Det vi ser nu, er en landsdækkende tendens. Vi oplever stadig trusler og vold fra flere og flere elever der ikke har det godt. De lange skoledage spiller også ind,” fortæller Per Breckling.

“Generelt er lærerne pressede på deres arbejdsmiljø ud over trusler og vold. Mange lærere oplever ikke de lykkedes med deres opgaver og påvirkes også af talen om afskedigelser. Og naturligvis at der blev afskediget lærere i 2023.”

“Vi har sparet alle steder – der er simpelthen ikke flere steder at spare,” slutter Per Breckling, der opfordrer til,, at skoler med meget mest sygefravær lærer af skoler med mindre sygefravær.

Fredericia Kommune
Chef for Børn og Læring, Magnus te Pas, har ikke reageret på vores henvendelser i dag, tirsdag.

CEPOS mener
“Lærernes sygefravær er en indikator for kvaliteten af, hvad der foregår i skolen,” mener Karsten Bo Larsen, forskningschef i CEPOS.

“Sygefraværet er nemlig et udtryk for, hvor tit eleverne kommer til at møde en anden lærer end deres faste lærer. Det er vigtigt, at der ikke er for mange lærerskift og for meget vikar,” mener han.  

”Sygefravær er også tit en indikator for, hvor god ledelsen er, og hvordan organisationen fungerer. Det ser vi i næsten alle de analyser, vi laver. Motiverede medarbejdere har typisk et lavere sygefravær. Kommunerne kan bruge deres sygefravær til at se på, om der er noget galt i deres skolevæsen, som de skal have kigget nærmere på,” siger Karsten Bo Larsen.

De private skoler – hele landet
CEPOS har også underøgt sygefraværet ved de private skoler.

Forskellen mellem kommunale folkeskolelærere og privatansatte undervisnings- og pædagogisk personale fremgår af figur 3. Statistik for privatansatte er hentet fra statistikbanken.dk, hvor de seneste data er fra 2022. Det oplyser CEPOS.

Kilde: KRL.dk, statistikbanken.dk (FRA020). Grafik: Cepos.