FREDERICIA

Stenalderøkser på Kringsminde

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Museumsgården Kringsminde ser tilbage på Fredericia-egnens fortid før fæstningen og åbner dørene til historiske sommeroplevelser for store og små

 Som noget helt nyt holder Museumsgården Kringsminde et arrangement, hvor de ser tilbage på Fredericia-egnens fortid før fæstningen. Det sker onsdag den 30.juli og onsdag den 6. august, hvor der er åbent mellem kl.12 og 16.

Flere personer fra Fredericia-egnen er inviteret til at komme og vise de oldtidsfund frem, som de gennem årene har samlet sammen fra området. Det drejer sig hovedsageligt om løsfund fra flere af danmarkshistoriens perioder, hovedsageligt genstande i flint, stenalderøkser, spydspidser, dolke, kornsegl, pilespidser og flinteskrabere af mangfoldige arter. Derudover er der lidt historisk keramik.

Blandt de historisk interesserede gæster er Verner Jensen, som fremviser en større samling fund fra hans marker til fødegården i Torp ved Kongsted. Der vil også være en arkæolog fra Vejle Museum tilstede, som man kan spørge til råds.

Der er således rig mulighed for at blive klogere på Fredericia-egnens fortid før fæstningen. Derudover byder museumsgården på aktiviteter, der smager af sommer i gamle dage.

I det gamle køkken bliver der herset og regeret, og sommerens kommensuppe og rabarbersuppe bliver tilberedt, mens kammerjunker og brød hertil bliver bagt. I det gamle brygges bliver mynte fra egen krydderurtehave lavet til gele.

Man kan købe kaffe og friskbagt kage og sprøde kniplingskager i staldcafeen, og Fredericia Biavlerforening og Børkop Vandmølle vil være på stedet og sælge deres gode produkter.

Udenfor løber børn rundt iklædt gamle dragter, hopper i reb, som man i øvrigt selv kan være med til at lave, og leger som man gjorde på landet i gamle dage. Her er de besøgende på gården velkommen til at deltage.

På museumsgården vil der også være udstilling af forskellige traktorer og redskaber, som man har brugt på landet for 100 år siden, og hvis vejret tillader det og kornet er modent, vil man kunne se selvbinderen i gang på hvedemarken