Stævnhøj Plejehjem bliver Fredericias første musikplejehjem
Det fortæller plejehjemsleder Anette Nørgaard Christensen fredag, og om hvad beboerne på Stævnhøj kan se frem til af store oplevelser
Der var en gang, at ordet Stævnhøj kunne få embedsmænd og politikere til at undgå opringninger fra pressen og næsten gå i “flyverskjul”. Det er siden 2021 vendt 180 grader, og ældreministeren besøgte uopfordret det nu populære plejehjem i august, der på alle områder har lagt fortiden bag sig. Nye principper og hårdt slid fra alle personalegrupper har skabt forandringen.
Fra center til hjem
Med politisk velvilje, og en pose penge, har man taget fat på de principper der ligger i det meget omfattende “Eden Alternative”. Og plejehjemsleder Anette Nørgaard Christensen har sat sig i spidsen for udviklingen. En udvikling der kræver en ny måde at tænke og handle på. Lige fra lederen og i hele organisationen.
Det har krævet uddannelse og kurser for alle ansatte, og en omstillingsvillighed der sjældent er set i kommunalt regi. Og nu blæser forandringens positive vinde fra Plejehjemmet Stævnhøj ind over hele Fredericia Kommune, hvor der hvert år er et nyt plejehjem der skal igennem omstillingen. I 2025 er det Plejehjemmet Othello – og de er allerede godt igang!
Hver måned sin koncert på musikplejehjemmet
Plejehjemsleder Anette Nørgaard Christensen fortæller, at der allerede nu er lavet aftaler, og de begyndte denne fredag med et live band, med en ønskekoncert.
Hvad skal der ske i det kommende år?
– Vi når faktisk de fleste genrer. Det eneste vi endnu ikke har på programmet er gospel og klassisk musik. Mon ikke det kommer?
– Vi er også igang med at indrette en musikhave, hvor beboerne kan spille på forskellige instrumenter, fortæller plejehjemslederen, der er har givet ældreministeren en masse input til den kommende ældrepolitik – i hvert fald når det kommer til hvordan plejehjem bør være.
Men der skal ikke kun lyttes. Korlederen fra DR1, der underviste demente i fjernsynet, Claus Christensen, kommer på månedligt besøg, og lokker tonerne ud af beboerne på Stævnhøj.
Fysioterapeuten er en ildsjæl
Ting sker ikke af sig selv. Det ved fysioterapeut Mads Viktor Sørensen på Stævnhøj alt om.
På Linkedin uddyber han hvad der er i vente på musikplejehjemmet: Alberte Winding og hendes mand Andreas Fuglebæk lægger vejen forbi til maj. I juni kommer det fem-mand store band “En Lille Pose Støj – en hyldest til Kim Larsen “. Det forsætter med “Sinatra Syndicate” der er et seks mand stort band, der spiller til Stævnhøjs midsommerfest.
Beboerne kan også se frem til “Bjørn & Johnny” (far og søn), “Swing Sisters”, Trine Gadeberg og Lene Siel kommer med julekoncert. Kim Sjögren, Richard Ragwald, Thopper med country og All Time Jazz Band har også musikplejehjemmet Stævnhøj på deres tour-program.
– Forud for bookningerne var jeg rundt at høre, hvad beboerne ønskede. Det lykkedes at få sammensat et bredt og alsidigt koncertprogram. To ønsker vi også gerne ville have kunnet imødekomme, var noget klassisk og gospel. Men mon ikke, det kommer ind på programmet senere? – skriver den ihærdige Mads Viktor Sørensen.
Stævnhøjs beboere fik i dag præsenteret koncertprogrammet. Det var noget af en julegave, og så før tid!
Chefen på Rådhuset
På Rådhuset sidder Signe Lunn Walls, der er chef for Senior og Sundhed. Hun er rigtig godt tilfreds med de mange tiltag på Stævnhøj, der helt er i tråd med, hvad hun sagde ved sin tiltræden til DanmarkC TV den 5. december 2022.
– Det skal være trygt og godt at bo på plejehjem i Fredericia Kommune, og det skal vi være kendt for.
Om det helt usædvanlige musikinitiativ på Stævnhøj Plejehjem siger Signe Lunn Walls:
– Engagerede medarbejdere og ledelse har skabt rammerne for at det kommende år bliver magisk på Stævnhøj Plejehjem. Det kræver ikke lovændringer om Lokalplejehjem at føre den slags ud i livet – det her er allerede et lokalt plejehjem
Senior- og Socialudvalget
Formanden, Søren Larsen (A), siger til DanmarkC TV:
– Jeg er glad for, at vi har et plejehjem som Stævnhøj, der går forrest på flere områder. Først implementerer de Eden-Alternative, og nu følges op med det usædvanlige musikaktivitet. Altså at aktivere beboerne med musiske tiltag, det er jo super godt.
Hvorfor musik?
– Fordi musik er noget, der kan gøre noget ved ældre, men også demente. Musikken kan trænge ind til nogle lag, vi ikke kender. Ikke mindst demente, kan man nå ind til og ofte bringe nogle minder frem og så videre. Med musik kan personalet meget andet, end vi ellers plejer at gøre. Det er nogle fantastiske ansatte derude, som yder langt mere, end der kan forventes, – slutter Søren Larsen.
DanmarkC TV bringer i morgen, lørdag, et indslag fra musikplejehjemmet Stævnhøj i Nyhederne.
Eden-principperne i praksis
Eden Alternative beskriver en række konkrete principper, der tilsammen skaber et meningsfuldt, værdiorienteret plejemiljø:
- Et hjem, ikke en institution:
Plejehjemmet skal minde om et hjem, ikke om et hospital. Indretningen er hyggelig og varieret, væk med sterile gange og tunge døre, ind med bløde møbler, personlige billeder, tæpper, planter og kæledyr. Alt dette hjælper beboerne med at føle, at de bor i et rigtigt hjem. - Fremme selvstændighed og valg:
Beboerne opfordres til selv at træffe beslutninger om deres dagligdag. Hvornår vil de stå op? Hvad vil de spise til frokost? Denne frihed styrker selvrespekten og glæden. - Nærhed mellem generationer:
Besøg fra skoler, børnehaver og frivillige fra lokalsamfundet gør, at beboerne kan dele ud af deres livserfaringer, samtidig med at de lærer af de yngre. Dette udvekslingsforhold beriger begge parter. - Inddragelse af natur:
Planter, dyr og adgang til udendørsarealer er nøglen til at skabe et dynamisk miljø. Naturen giver ro, stimulerer sanserne og understøtter en følelse af forbundethed med verden udenfor. - Personale som ledsagere, ikke kun omsorgsgivere:
Personalet skal se sig selv som en del af fællesskabet, hvor hierarkier nedtones, og samarbejde opprioriteres. Dette ændrer også arbejdskulturen, så medarbejderne føler større ansvar og ejerskab.