
Sport og politik, tab og vind: Vælgerne bør altid huske på, at de har magten til at “sætte spillere af holdet”

Læserdebat af: Poul Rand, formand for Liberal Alliance i Fredericia
Sport og politik, tab og vind.
I politik, som i sport, handler det fundamentalt om strategi, spilfærdigheder og evnen til at navigere under pres. I politikkens ofte ophedede arena, bliver grænsen mellem angreb på politik og person ofte uklar. Det er væsentligt at skelne mellem kritik af politiske handlinger og personlige angreb.
I sport, er det tydeligt, at det ikke er bolden, der er ansvarlig for spillets udfald, men spillerne og deres evne til at manøvrere bolden. Ingen træner ville skælde bolden ud efter et tabt spil; kritikken rettes mod spillerens præstationer og beslutninger. Ligesom i sport, bør fokus i politik være på handlinger og beslutninger frem for personangreb baseret på race, hårfarve og lignende.
Hvis en politiker “står midt på banen og tuder”, eks klager over offentlig kritik eller konsekvenserne af egne politiske valg, skal vælgerne, som træneren i en sportsmetafor, være rede til at revurdere denne politikers plads på “holdet”. I et demokrati fungerer vælgerne som den ultimative dommer af politikeres præstationer, og det er deres ret og ansvar at skifte spillere ud, der ikke længere tjener fællesskabets bedste.
Det sikre det sunde demokrati, hvor politiske beslutninger driver valgene på valgdagen. Vælgerne bør altid huske på, at de har magten til at “sætte spillere af holdet”, en magt der bør udøves med indsigt og omtanke.
Et polariserede byråd kan det føre til, at de isolerer sig i ekkokamre, hvor de kun udsættes for synspunkter, der bekræfter deres egne overbevisninger, der mindsker mulighederne for kritisk tænkning og produktivt samarbejde på tværs af ideologiske skel.
Ansvarlighed er en kernekomponent i ethvert lederskab, uanset om det er i det offentlige rum, i erhvervslivet eller i personlige sammenhænge. Et kommunalbestyrelsesmedlem og ansatte i kommunalforvaltningens top, der træffer beslutninger, som påvirker samfundet, må forvente at blive holdt ansvarlig for disse valg. Dette ansvar betyder ikke kun at modtage ros når det lykkes, men også at stå skoleret for konsekvenserne, når resultaterne falder uheldigt ud.
I erhvervslivet er det almindelig praksis at ledere evalueres på deres præstationer og beslutninger. Hvis en CEO træffer dårlige strategiske valg, kan det føre til tab af tillid, nedskæringer eller endda afskedigelse. Politikere bør ikke være undtaget fra denne realitet. Når en politiker fejler eller træffer beslutninger, som har negative konsekvenser for samfundet, er det rimeligt og retfærdigt, at offentligheden og medierne stiller skarpe spørgsmål og kræver forklaringer.
De skal tåle at stå til ansvar for dette, som man skal i det private liv og erhvervsliv. Det er essensen af demokrati og ansvarlig ledelse. Meget sker desvære bag lukkede døre og lukkede byrådsmøder samt på konti der ikke er lige synlige for alle.
Regelsæt for debatindlæg på DanmarkC TV Formålet med debatsektionen på DanmarkC TV's hjemmeside er at fremme en åben, informativ og respektfuld dialog om emner af offentlig interesse. Vi opfordrer til, at du deltager aktivt og bidrager til debatten. For at sikre et godt debatklima for alle, bedes du overholde følgende retningslinjer:
1. Formål og Indhold:
- Debat og argumentation: Debatindlæg skal have karakter af et velargumenteret indlæg, der belyser et emne fra en specifik vinkel.
- Fokus på sagen: Hold fokus på emnet. Personangreb, beskyldninger eller irrelevante sidespor vil ikke blive publiceret.
- Fakta og kilder: Underbyg dine påstande med fakta og, om muligt, kilder. Det er dog ikke et krav at henvise til konkrete kilder i selve indlægget.
- Sprogbrug: Benyt et sagligt og respektfuldt sprog. Undgå bandeord, skældsord og stødende sprogbrug.
- Ingen reklame: Indlæg må ikke indeholde kommercielle budskaber, reklame eller propaganda.
2. Format og Omfang:
- Længde: Et debatindlæg må maksimalt fylde 2.500 tegn inkl. mellemrum. Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte indlæg, der overskrider denne grænse, eller at afvise dem.
- Overskrift: Indlægget skal have en fængende og præcis overskrift, der afspejler indholdet.
- Indsendelse: Indlæg sendes via den angivne formular på hjemmesiden eller til tv@danmarkc.tv
3. Publicering og Redaktionel Praksis:
- Redaktionens ret: DanmarkC TV forbeholder sig ret til at redigere, afvise eller fjerne indlæg, der ikke overholder disse retningslinjer, eller som vurderes at være i strid med god presseskik. Dette inkluderer også indlæg, der er spam, vildledende eller på anden måde upassende.
- Ansvar: Skribenten er ansvarlig for indholdet af sit indlæg. Det er vigtigt at have opbakning til de fakta, der fremlægges, selvom redaktionen bestræber sig på at fange eventuelle fejl.
- Identifikation: Alle debatindlæg skal forsynes med fuldt navn på skribenten. Anonyme indlæg vil ikke blive publiceret.
- Svartid: Vi bestræber os på at gennemgå indsendte indlæg hurtigst muligt, men der kan forekomme ventetid.
4.Kommentarer til debatindlæg:
- Kommentarfeltet under debatindlæg er til for at skabe yderligere debat og dialog. De samme regler for saglighed og respekt gælder for kommentarer.
- DanmarkC TV modererer kommentarer, og upassende kommentarer vil blive fjernet.
- Vi ser frem til at modtage dine bidrag og en levende debat hos DanmarkC TV!
- Har du spørgsmål til retningslinjerne, er du velkommen til at kontakte os på tv@danmarkc.tv