FREDERICIA

Spar penge når tandlægen skal besøges

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Tandlægepriser kan variere meget viser stikprøveundersøgelse. Forbrugere kan nemt selv undersøge på sundhed.dk, om de kan spare penge ved at bruge en anden tandlæge

Der er store prisforskelle selv i lokalområder. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har fundet eksempler og sammenlignet København, Slagelse og Herning. Her har man sammenlignet rodbehandling, fyldning og indsættelse af en krone.

Tandlægerne skal offentliggøre deres priser, og gør det oftest på deres hjemmesider, men altså også på sundhed.dk.

Eksempel fra København
Lyden fra boremaskinen er netop holdt op. Du sidder i tandlægens stol, og nu mangler du kun at betale regningen: 2.315 kroner for en fyldning. Hvad du ikke ved, er, at gennemsnitsprisen i din by er 874 kroner lavere – altså 1.441 kr.. Eksemplet er fra København, men de store prisforskelle går igen landet over, og det gælder ikke kun fyldninger.

Er vi for loyale?
”Tandlægekunder er ofte knyttet tillidsmæssigt til deres tandlæge. Det er der ikke noget forkert i. Med så store prisforskelle vil jeg dog opfordre til, at man som kunde undersøger priserne på sundhed.dk for at tjekke, om der kan være noget at spare,” siger Louise Kastfelt, der er kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.

Økonomien afholder mange fra at gå til tandlæge
Den høje inflation har også påvirket tandlægernes priser, og med en presset økonomi er tandlægen måske der der bliver sparet.

”Hvis økonomien presser, er det endnu mere oplagt for den enkelte kunde at undersøge, om man kan spare penge på samme behandling hos en anden tandlæge,” siger Louise Kastfelt.

Politisk er tilskud til tandbehandling også faldet. Egenbetalingen var ca. 55% i 1980’erne, og er nu oppe på 85%.
“Dem der har råd får lavet tænder, og dem der ikke har råd, får ikke lavet tænder,” fortæller Tandlægeforeningens Regionsformand Jørgen Juul-Olsen til DanmarkC TV.

DanmarkC TV sætter torsdag og i senere TV indslag fokus på uligheden i danskernes tandpleje – og konsekvenserne.

Sammenligningen
Nedenfor ses en tabel med priser for tre forskellige typer af behandlinger. Priserne er hentet på sundhed.dk og omfatter samtlige tandlæger i henholdsvis København, Slagelse og Herning.

Note: Tandlægerne angiver deres priser for hver behandlingstype i et interval med en ”fra”-pris og en ”til”-pris, da prisen kan variere efter kompleksiteten af en given behandling. Her er taget et gennemsnit ud fra ”fra”-pris og ”til”-pris, for at gøre prisdata mere sammenlignelig på tværs af tandlæger. Den endelige pris hos tandlægen kan derfor variere i forhold til tabellen. Tandlægepriser for København er hentet fra tandlægeklinikker i postnumrene 1000-2450. For Slagelse er det klinikker i postnummeret 4200 og for Herning i postnummeret 7400.