Politik

Socialdemokratiet skal finde ny folketingskandidat – er partiet kriseramt?

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Andreas Dyhrberg Andreassen (A) var valgt som det store arbejderpartis folketingskandidat i Fredericia Kredsen, men har nu trukket sig fra sit kandidatur

Som for mange andre politikere, har Andreas Dyhrberg Andreassen sin politiske rod i et ungdomsparti, nemlig i DSU (Danmarks Socialdemokratiske Ungdom) men det er nok mere som mediemand, at Andreas Dyhrberg Andreassen har gjort sig gældende i Fredericia, hvor han ejer Fredericiaavisen, Avisen.nu samt flere andre internetbasserede medier.

Da Steen Wrist meddelte, at han ønske at stoppe som borgmester i Fredericia, for at begynde i et andet job, meddelte blandt andet Andreas Dyhrberg Andreassen sit kandidatur som Socialdemokratiets spidskandidat ved det kommende byrådsvalg, og dermed den naturlige kommende borgmester, såfremt Socialdemokraterne enten opnår fremgang, eller fastholder et flertal med støtte fra SF og Enhedslisten.

Medieejer
Under valgkampen rejste TV Syd spørgsmål ved, om Andreas Dyhrberg Andreassen som medieejer spillede et åbent spil. En artikel som roste Andreas Dyhrberg Andreassen blev offentliggjort i Avisen.nu, som en analyse skrevet af Janus Bang. Det blev ikke deklareret, at Andreas Dyhrberg Andreassen ejer Avisen.nu (blandt flere), og at Janus Bang er bror til Andreas Dyhrberg Andreassen.

Redaktører på stribe tog afstand
Presselogen tog det op, og de fremmødte redaktører udtalte alle som én kritik af den fremgangsmåde som Avisen.nu, Janus Bang og Andreas Dyhrberg Andreassen havde benyttet. Andreas Dyhrberg Andreassen argumenterede bl.a. med, at han havde en bred politisk bestyrelse. Det er også rigtigt, idet Susanne Eilersen (DF), John Nyborg (A), Tobias Kristian Jensen Jørgensen (V i Kolding) alle som politikere har sæde i Danske Digitale Mediers bestyrelse i 2024.

Annoncer
TV Syd afdækkede også under den interne valgkamp, at Fredericia Kommune brugte rigtig mange penge på annoncer i Andreas Dyhrberg Andreassen’ medier, og betalte mere for annoncer end eksempelvis Middelfart Kommune. TV Syds afdækning medførte, at Fredericia Kommune har bedt om en uvildig ekstern undersøgelse. En undersøgelse som endnu ikke er offentliggjort.

Nederlaget
Efter en intern valgkamp i Socialdemokratiet stod det klart, at det blev partifællen Christian Bro der markant løb med sejren. I valgkampen udtrykte den erfarene Søren Larsen (A) at han ikke kunne støtte Andreas Dyhrberg Andreassen’s kandidatur, men gerne støttede ham som folketingskandidat.

Opdateret: DanmarkC TV har tidligere skrevet, at Søren Larsen udtrykte byrådsgruppens holdning. Det var ikke korrekt. Søren Larsen udtrykte alene sin egen holdning. DanmarkC TV beklager!

Partiformanden gik
I forbindelse med et opstillingsmøde i Socialdemokratiet meddelte formand, Mads Funding, ret uventet, at han benyttede muligheden for at trække sig fra formandsposten. Den er nu overdraget til Karsten Cordtz.

Socialdemokratiet
Status for Fredericias gamle arbejderparti tyder på vanskeligheder. Steen Wrist forlod borgmesterposten midt i valgperioden, partiformanden er gået af, en intern valgkamp har måske slidt mere end godt er, og nu trækker folketingskandidaten sig.

Landspolitisk har Socialdemokratiet mistet 12 mandater, hvis der var valg i søndags, viser en meningsmåling foretaget af Voxmeter for Ritzaus Bureau. Hvor meget det smitter af på vælgertilslutningen i Fredericia Kommune vil første afsløres ved det kommende byrådsvalg – selv om valget til EU måske kan give en formodning.