Kort Nyt

Skinnefræsende metalokse arbejder sig gennem Syd- og Sønderjylland  

Togdriften slider på skinnerne. Derfor sender Banedanmark nu det særlige fræsetog – skinnefræseren – i aktion i Syd- og Sønderjylland, så det kan fjerne små revner i skinnerne og holde sporene i god form. Samtidig bliver flere tons jernspåner genanvendt.  

Hvis du pludselig i de sene nattetimer ser en stor, gul metalokse trække sig hen over skinnerne med små gnister under bugen, så bliv ikke bange – for det er nok bare skinnefræseren, som er i aktion. Banedanmark vedligeholder hver dag jernbanen for at sikre en behagelig, punktlig og sikker togdrift. Derfor skal skinnerne i hele landet holdes velsoignerede og trimmede med så få revner som muligt. Her kommer skinnefræseren ind i billedet. For det store skinnefræsende banedyr barberer og trimmer simpelthen skinnerne, så de holdes i form uden revner, der kan genere togdriften. 

Jernspåner genanvendes

Skinnefræseren er et af flere specialtog, der fræser, høvler eller sliber skinnerne – alt afhængig af, hvad der er behov for – når sporene skal vedligeholdes. Skinnefræseren bevæger sig hen over skinnerne med meget lav fart, mens det fræser revner i skinnerne væk. Sådan reducerer det både risikoen for skinnebrud og forlænger skinnernes levetid. Fræsearbejdet kaster også store mængder jernspåner af sig, og som en del af Banedanmarks arbejde for bæredygtighed bliver der sørget for, at metalresterne ikke går til spilde. “På en nats arbejde kan skinnefræseren fræse op til tre ton jernspåner af skinnerne, som automatisk bliver samlet op og herefter kontrolleret, sorteret og bearbejdet, inden de bliver genanvendt,” siger Pernille Skovrup, sektionschef i Banedanmark. 

Fræseren arbejder om natten

For at genere togdriften og dens passagerer mindst muligt arbejder skinnefræseren altid om natten, mens resten af landet sover. Om dagen bliver den store metalokse renset, får sig et hvil og bliver gjort klart til næste tur på skinnerne. “I Banedanmark skal vi holde skinnerne trimmede og kampklare på en måde, hvor trafikken forstyrres mindst muligt. Derfor arbejder skinnefræseren mest om natten, hvor den rigtig kan blive sluppet løs på skinnerne uden at genere dem, der rejser med toget,” siger sektionschef Pernille Skovrup. Skinnefræseren støjer moderat, mens den fræser. Klargøringen af fræsetoget kan dog give noget støj for naboer, der bor tæt på togets standplads. Læs mere om skinnefræseren her: skinnefræserens aktuelle køreplaner. skinnefræseren og de øvrige specialtog 

Fakta om skinnefræseren

Fræsetoget er knap 44 meter langt.Toget vejer med fræsespånerne 155 ton og har to fræsehjul og et slibehjul i hver side.Kørehastigheden er max 70 km/t på danske skinner.Når toget fræser, kører det meget langsomt – helt ned til 600 meter i timen.

Her er planen for vores område.:

  • 20.-21. marts                               Fredericia-Taulov
  • 21.-22. marts                               Taulov-Kolding                           
  • 22.-23. marts                               Taulov-Kolding                           
  • 23.-24. marts                               Taulov-Kolding                           
  • 24.-25. marts                               Taulov-Kolding                           
  • 25.-26. marts                               Taulov-Kolding                          
  • 26.-27. marts                               Taulov-Kolding