FREDERICIA

Skal juletræet være grønt? Skal det være et kunstigt eller et ægte juletræ?

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Der er mange måder at gøre julen mere miljøvenlig på, men hvordan egentlig, når det kommer til juletræer? Plastik eller naturligt?

Hver familie har ofte et foretrukket nåletræ, som de gerne vil have ind i deres stue til jul. Der er forskellige muligheder: Nordmannsgran (Abies nordmanniana) og rødgran (Picea abies). Disse to arter er populære på grund af deres nåle, der forbliver friske i lang tid, samt deres flotte form. Nordmannsgran er kendt for sine bløde nåle og symmetriske form, mens rødgran har kortere, stikkende nåle og en mere klassisk juletræsform.

Andre typer grantræer kan også findes, afhængigt af landsdel. Det er ikke ualmindeligt at finde fjelledelgran (Picea pungens) eller koreagran (Abies koreana) som juletræer.

I de senere år er der kommet en helt særlig slags juletræ: Plastik, der næppe er udstyret med et latinsk artsnavn.

Der er ikke enighed
Emnet er behandlet på siden Videnskab.dk, og her fortæller Niclas Scott Bentsen, der er lektor i skov, natur og biomasse på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet, at et juletræ af plastik skal bruges mindst 20 gange, før det det er bedre at bruge i forhold til klimapåvirkningen når der regnes på drivhusgasser. Den viden er ikke ny, men stammer fra en undersøgelse fra 2009.

Men, fortæller Niclas Scott Bentsen, der er andre undersøgelser: Der er nemlig lavet canadiske studier i 2010 og 2018 der peger på, at et juletræ af plastik kun skal bruges fire gange før det er bedre i forhold til klimaet. Når de canadiske forskere kiggede isoleret på effekten på økosystemet, skulle det kunstige træ kun genbruges to gange for at være bedre end det naturlige.

Et gammeldags juletræ ude fra skoven kræver jord at vokse i, og der bruges ofte bekæmpelsesmidler, som i sagens natur ikke bruges ved fremstilling af plastik. Og så er der den årlige transport at naturens egne træer, hvorimod et plastikjuletræ ikke har samme årlige transport.

Den grønneste løsning
Køb dit juletræ “i byen”, i stedet for den julehyggelige tur langt ud på landet og dybt ind i skoven i egen bil. Juletræer der sælges i byen er transporteret mange sammen, ja, i hundredevis. Så spares der samlet set på udledning af kuldioxid.

“Hvis man hellere vil anskaffe sig et kunstigt træ, skal man sørge for at genbruge det en del gange. Ifølge det canadiske studie skal du altså genbruge træet 20 gange, hvis det drejer sig om udledning af drivhusgasser, mens det kun er to gange, hvis du vil skåne økosystemet.” siger Niclas Scott Bentsen.

Rødgran eller nordmannsgran?
Niclas Scott Bentsen slutter med at fortælle, at rødgran er mere klimavenlig end normannsgran. Årsagen er, at de vokser hurtigere, og derfor tager kortere tid at producere, og ikke optager et jordareal så længe.”.

Valget af juletræ har mange overvejelser.

Kilde: Videnskab.dk