
SF: Godt med opioidudspil, men der bør afsættes midler til Politiets efterforskning

Læserdebat: Karina Lorentzen Dehnhardt, medlem af Folketinget for SF
Regeringen er langt om længe kommet med sit udspil til bekæmpelse af opioid-misbrug. Det glæder SF’s retsordfører Karina Lorentzen, der har efterlyst handling siden 2019, hvor Fredericia blev udråbt som ”morfin-byen”.
– Det er godt, regeringen endelig stempler ind i kampen mod opioiderne. Danmark skal ikke arve amerikanernes opioid-krise, og jeg er dybt bekymret over, at vi ser så mange børn og unge blive afhængige og opioiderne samtidig er så let tilgængelige og billige, forklarer Karina Lorentzen.
Begejstret for strafskærpelse, men politiet skal kunne følge med
SF er især begejstret for, at straffen for salg endeligt skærpes, hvilket den daværende justitsminister allerede lovede SF i 2021. Også styrkelsen af toldvæsnets muligheder for at stopper pillerne ved grænsen, er noget partiet støtter helhjertet op om. Dog er SF’eren kritisk overfor, at regeringens udspil ikke kommer med finansiering til politiet.
– Det er godt straffen langt om længe skærpes. Alt for længe har bagmænd kunne operere under beskyttelsen af for lave straffe. Men for at det kan virke, er det afgørende, at der følger ressourcer med til både til efterforskning og til forebyggelsen hos politiet – ellers bliver det et slag i luften. Og lige nu hjælper det jo ikke, at politiet er ude i en gigantisk spareøvelse, forklarer hun.
Positivt med flere næsesprays mod overdoser
SF har tidligere forslået at øge tilgængeligheden af næsesprayen Naloxon ved overdoser. Derfor er Karina Lorentzen glad for, at der endelig er kommet tiltag på bordet.
-Det er afgørende at vi får flere næsesprays ud i omløb, så vi kan redde liv, der ellers ville gå tabt. Derfor er jeg glad for at regeringen vil fjerne receptpligten på Naloxon, og forhøje tilskuddet til Antidote Danmarks indsats på området, siger Karina Lorentzen.
Men næsesprays bruges først, når overdosen er sket. Derfor savner SF’eren, at politiet benytter sig af misbrugsbehandlere, identificerer brugere, eksempelvis gennem telefoner beslaglagt under politiaktioner.
– Når politiet laver aktioner i narkomiljøet, bør der medvirke misbrugsbehandlere. Det handler om at kunne tilbyde hjælp frem for straf til brugerne. I min optik er det bagmændene, vi skal gå hårdt til, ikke de afhængige. Regeringens egen tanke med at straffe pushere kan straffes for manddrab ved salg maskerede stoffer understreger netop, at brugerne er ofre og ikke kriminelle, mener Karina Lorentzen.
Uforståeligt med besparelser på Center for Rusmiddelforskning
Til gengæld revser Karina Lorentzen, at regeringen planlægger at beskære Center for Rusmiddelforskning med over 15 millioner kroner.
– Det virker helt uforståeligt, at regeringen vil spare på viden om, hvordan vi bekæmper opioider og andre stoffer i en tid, hvor flere og flere bliver afhængige. Det virker decideret dumt, siger Karina Lorentzen.
– Jeg er glad for, at regeringen har et øje på forebyggelse i sit udspil, men her er ny viden det første skridt på den vej. Det klinger hult i mine ører, at regeringen på den ene side vil igangsætte kampagner og indskærpe kommunernes behandlingspligt, mens de på den anden sige lukker ned for vital forskning på området, siger Karina Lorentzen.
Regelsæt for debatindlæg på DanmarkC TV Formålet med debatsektionen på DanmarkC TV's hjemmeside er at fremme en åben, informativ og respektfuld dialog om emner af offentlig interesse. Vi opfordrer til, at du deltager aktivt og bidrager til debatten. For at sikre et godt debatklima for alle, bedes du overholde følgende retningslinjer:
1. Formål og Indhold:
- Debat og argumentation: Debatindlæg skal have karakter af et velargumenteret indlæg, der belyser et emne fra en specifik vinkel.
- Fokus på sagen: Hold fokus på emnet. Personangreb, beskyldninger eller irrelevante sidespor vil ikke blive publiceret.
- Fakta og kilder: Underbyg dine påstande med fakta og, om muligt, kilder. Det er dog ikke et krav at henvise til konkrete kilder i selve indlægget.
- Sprogbrug: Benyt et sagligt og respektfuldt sprog. Undgå bandeord, skældsord og stødende sprogbrug.
- Ingen reklame: Indlæg må ikke indeholde kommercielle budskaber, reklame eller propaganda.
2. Format og Omfang:
- Længde: Et debatindlæg må maksimalt fylde 2.500 tegn inkl. mellemrum. Redaktionen forbeholder sig ret til at forkorte indlæg, der overskrider denne grænse, eller at afvise dem.
- Overskrift: Indlægget skal have en fængende og præcis overskrift, der afspejler indholdet.
- Indsendelse: Indlæg sendes via den angivne formular på hjemmesiden eller til tv@danmarkc.tv
3. Publicering og Redaktionel Praksis:
- Redaktionens ret: DanmarkC TV forbeholder sig ret til at redigere, afvise eller fjerne indlæg, der ikke overholder disse retningslinjer, eller som vurderes at være i strid med god presseskik. Dette inkluderer også indlæg, der er spam, vildledende eller på anden måde upassende.
- Ansvar: Skribenten er ansvarlig for indholdet af sit indlæg. Det er vigtigt at have opbakning til de fakta, der fremlægges, selvom redaktionen bestræber sig på at fange eventuelle fejl.
- Identifikation: Alle debatindlæg skal forsynes med fuldt navn på skribenten. Anonyme indlæg vil ikke blive publiceret.
- Svartid: Vi bestræber os på at gennemgå indsendte indlæg hurtigst muligt, men der kan forekomme ventetid.
4.Kommentarer til debatindlæg:
- Kommentarfeltet under debatindlæg er til for at skabe yderligere debat og dialog. De samme regler for saglighed og respekt gælder for kommentarer.
- DanmarkC TV modererer kommentarer, og upassende kommentarer vil blive fjernet.
- Vi ser frem til at modtage dine bidrag og en levende debat hos DanmarkC TV!
- Har du spørgsmål til retningslinjerne, er du velkommen til at kontakte os på tv@danmarkc.tv