SAMFUND

SF: Fredericia skal være med i projekt Deleby

Af DanmarkC TV - tv@danmarkc.tv

Marianne Thomsen fra SF i Fredericia, ønsker at Fredericia kommune skal være med i projekt Deleby

Lokalpolitikeren Marianne Thomsen (SF), ønsker at byrådet skal tage stilling til, om Fredericia skal være med i projekt Deleby.

 

SE TV-INDSLAGET PÅ DANMARKC TV, TORSDAG KL. 16.30 & 23.00

 

Deleøkonomien er i gang med at indtage verden. Byer som New York, Amsterdam og Seoul har allerede udarbejdet deleøkonomiske strategier og etableret partnerskaber med virksomheder, foreninger og borgergrupper.

Skærmbillede 2016-01-07 kl. 13.53.22Sidste år var 40% af alle amerikanere direkte involveret i deleøkonomi. Det tilsvarende tal for os danskere kun 3%, og bl.a. derfor er der fra politisk og erhvervsmæssig side fokus på at udbrede deleøkonomiske modeller som et redskab til at skabe vækst og nye bæredygtige og kvalitative samfundsløsninger.

Deleøkonomien rummer potentialet til at skabe nye omkostningseffektive og vækstgenerende løsninger på udfordringer som ressourcehåndtering, mobilitet og velfærd, men det kræver at vi formår at udvikle nye og bæredygtige deleøkonomisk baserede forretningsmodeller. Og så kræver det, at der skabes nye alliancer og ny udveksling mellem kommuner, selskaber og virksomheder på den ene side og almindelige borgere, ildsjæle og iværksættere på den anden.

Deleby vil være det første samlede danske initiativ, der systematisk vil udbrede viden om deleøkonomi til danske byer og skabe rammerne om at udvikle konkrete nye eksempelprojekter for lokalt forankrede men nationalt skalerbare deleøkonomiske koncepter og forretningsmodeller. Deleby vil gøre dette indenfor rammerne af en åben, national brainstorm, der engagerer danskerne bredt i at dele mere og i at forløse potentialerne for at skabe bæredygtig vækst og nye kvaliteter i byerne.

Formål

Dansk Arkitektur Center (DAC) søsætter i efteråret 2015 projektet ’Deleby’, som skal fremme udbredelsen af deleøkonomiske forretningsmodeller og delekoncepter i bredere forstand med afsæt i en række udvalgte ’delebyer’. Målet er i et nationalt perspektiv at understøtte

Dette gøres ved at:

  •   Udvikle konkrete deleøkonomiske eksempelprojekter i med afsæt i de udvalgte delebyer, som belyser potentialet i deleøkonomiske forretningsmodeller og som kan skaleres nationalt og evt. internationalt.
  •   Fremme innovative partnerskaber og udvikling af konkrete nye

    The Danish Architecture Centre (DAC) is Denmark’s national centre for the development and dissemination of knowledge about architecture, building and urban development. The DAC’s core funding
    is provided by a public-private partnership between Realdania and the Danish government. The government is represented by: the Danish Ministry for Business and Growth, the Danish Ministry of 1/15 Culture, the Danish Ministry of the Environment, and the Danish Ministry of Climate, Energy and Building

øget ressourceeffektivisering, flere miljøvenlige løsninger,

samt skabelsen af nye grønne arbejdspladser.

deleøkonomiske forretningsmodeller mellem kommuner, virksomheder, foreningsliv og organisationer, som også leder til flere grønne arbejdspladser.

  •   Udbrede viden om deleøkonomiens muligheder og delekoncepter i bred forstand for at fremme bykvaliteter, optimere ressourceforbrug, fremme grøn mobilitet, styrke resiliens og fremme fællesskabsdannelse og tryghed.
  •   Engagere danskerne bredt i at dele uudnyttede ressourcer hinanden og med lokalsamfundet og dermed bidrage til at skabe lokale kvaliteter og udvikling.

 

Punktet ventes behandlet på næstkommende byrådsmøde, mandag d. 1. februar. Mødet sendes direkte på DanmarkC TVs døgnkanal på bynettet – DanmarkC TV+ samt på web-tv.