Home Læserdebat SF Fredericia savner svar
SF Fredericia savner svar

SF Fredericia savner svar

0

Det er en tragedie for Fredericia, at Fredericia Teater nu må dreje nøglen om og lade tæppet falde. 

Størst er tragedien naturligvis for teatrets mange dygtige ansatte, der i en tid med coronavirus og de barske konsekvenser for teaterverdenen, restaurationer, hoteller osv. er nødt til at kæmpe for at komme nogenlunde helskindet rent økonomisk ud af situationen og finde nye græsgange i en branche, der helt sikkert vil komme til at lide ekstra meget i disse tider. 

Det er sørgeligt for de mange borgere i Fredericia og omegn, som så frem til ”Shu Bi Dua Musical II”, ”She Loves You” og mange flere fantastiske forestillinger i teatret fremover, og som nu mister billetter og går glip af flere oplevelser i teatersalen.  Det er også alvorligt for de mange spisesteder og cafeer, der har udsigt til at miste endnu mere på sigt, end de i forvejen gør lige nu. 

Byen mister en stor og vigtig del af sin identitet. Teatret blev på mange måder et samlingspunkt for borgerne og en motor for bylivets udvikling. I SF Fredericia er det disse bekymringer, der fylder lige nu, men i kølvandet på konkursen melder en række spørgsmål og frustrationer sig. 

Da SF sad i byrådet, var vi med til at bakke op om teatrets kunstneriske udvikling, men vi har også presset på for initiativer til at styrke den økonomiske ledelse af teatret. Vi ved og anerkender, at kvalitet i kulturtilbud er dyrt, men vi accepterer ikke en uansvarlig omgang med pengene.

Først og fremmest er vi i SF Fredericia stærkt forundrede og forargede over, hvad der ligner endnu et ledelsesmæssigt svigt fra bestyrelsen i styringen af økonomien. Vi finder det dybt kritisabelt, at der er brugt et betragteligt beløb ud over budgettet på markedsføring af teatret. Lige nu er der politisk kø ved håndvasken, og det er svært at få et svar på, hvordan de to medlemmer i teatrets bestyrelse, som er udpeget af kommunalbestyrelsen, har ageret i denne sag. Teatret har netop modtaget en stor økonomisk håndsrækning fra kommunen. Økonomiudvalget, hvor de to udpegede i øvrigt også sidder, spillede en hovedrolle i denne hjælpeaktion, hvad har de og det øvrige byråd gjort for at følge med i teatrets udvikling? Vi savner politisk åbenhed og opmærksomhed omkring teatrets økonomiske gøren og laden – både før og efter at underskuddet på 20 mio. kr. kom frem i januar. 

Kommunen stillede en bankgaranti og har udskudt afdrag på lån fra teatret. Hvor hårdt kommer dette – og nu konkursen til at ramme kommunen økonomisk? Hvem tager regningen, og hvad kan vi så ikke bruge kommunale midler på? 

Coronavirussen sætter os alle i en svær situation, men den bærer ikke hele skylden for teatrets lukning. Kommunen har skudt mange millioner i projektet, og med teatrets succes og opbakning i lasten burde det kunne klare sig igennem et uvejr og dårlige besøgstal i en periode. Der bør gå mere end en uge af en ”lukning”, før en konkursbegæring er en realitet. 

Når hverdagen igen melder sig, vil vi i SF kæmpe for to ændringer i forhold til teatret: Vi ønsker, at offentligheden får indblik i forholdene omkring teatrets økonomi og lukning, og vi vil kæmpe for, at vi sammen i Fredericia får lagt en plan for, hvordan vi får genopbygget vores teater på bæredygtige økonomiske vilkår, med gode rammer for at vise alt det, Fredericia Teater kan og har at byde ind med af kreativitet og dygtighed. 

SF Fredericia 

v. Per A. Moos Laursen, formand og Lars Olesen, bestyrelsesmedlem