”Se mulighederne og benyt dem”
Unge har mange muligheder, men de skal gribe dem og omsætte dem til handling, hvis de skal have værdi, mener Fakhrullah Habibi, som selv har set, grebet og omsat de muligheder, han har set.
”Når jeg ser muligheder, byder jeg ind for at få det bedste ud af åbningerne, når de er der,” siger 25-årige Fakhrullah Habibi.
Han er HHX-handelselev fra IBC Fredericia Middelfart fra 2010, hvor han modtog et legat fra Electrolux for at være den HHX student, som bedst levede op til Electrolux-værdierne: ”Kunden som omdrejningspunkt, passion for nyskabelse og fokus på resultater”.
Han blev senere elev hos netop Electrolux i Fredericia og i 2012 udlært handelsassistent med speciale i salg. Da muligheden for et vikariat i virksomheden viste sig, greb Fakhrullah muligheden, og den 1. november i år blev han fastansat som marketing and sales assistant. Han greb også chancen for at bygge yderligere på sine kompetencer, da han ved en medarbejderudviklingssamtale af Electrolux blev opfordret til at tage en HD.
”Modsat mange andre unge ser Fakhrullah muligheder i stedet for begrænsninger, og han siger altid ja til opgaver – store som små – og tager gerne initiativet. Hos Electrolux har vi initiativpligt, der indebærer, at vi skal komme med forslag til forbedringer til den person, der kan gøre noget ved det. På den måde sikrer vi, at der tages hånd om det, vi mener, vi kan gøre bedre, frem for at beklage os til hinanden, uden der sker noget. Det gavner både arbejdsklima og virksomhed,” siger HR manager i Electrolux Danmark, Anne Mette Hildebrand.
Medarbejdere i virksomheden uddeler en initiativpris for særligt markante initiativer. Fakhrullah Habibi fik prisen for sit træningsinitiativ og kom dermed med i den gruppe, der uddeler initiativprisen til andre i Electrolux.
”Jeg sagde til min chef, at hendes træning i marketing var så kedelig og stillesiddende, at jeg var ved at falde i søvn. Hun lyttede og gav mig så opgaven med at gøre træningen mere levende og interessant for alle. Nogle af dem, jeg skulle træne, havde været her i 20 år eller længere, så jeg var udfordret, men det var en mulighed for mig til at vise, hvad jeg kan. Jeg ønskede at aktivere deltagerne og samtidig give en konkret og relevant øvelse,” siger Fakhrullah Habibi.
Han flyttede træningen fra et mødelokale til virksomhedens showroom. En af aktiviteterne var at få kursusdeltagerne til at bevæge sig rundt i showroomet og placere skilte med fakta og budskaber på de husholdningsapparater, de passede sammen med. Deltagerne var begejstrede for den aktive undervisningsform.
For nylig var Electrolux’ nordiske ledergruppe med deltagere fra Finland, Norge, Sverige og Danmark samlet i Fredericia. I den anledning fortalte Fakhrullah Habibi om den danske elevuddannelse, han selv har taget.
”Fakhrullah så ud på deltagerne og konstaterede med et glimt i øjet, at flere lignede nogle, der skulle pensioneres inden for en overskuelig årrække, og spurgte, om de havde tænkt på at tilføre nyt blod i form af elever, der kan bidrage med nye idéer og ny energi. De grinede og erkendte, at det havde de ikke. To måneder efter mødet var den første elev ansat i Sverige. Igen et godt input, der bidrager med ekstra energi til den nordiske organisation,” fortæller Anne Mette Hildebrand.
Som navnet afslører, stammer Fakhrullah Habibi ikke fra Fredericia, men Afghanistan. I 1997 rejste hans far og storebror i forvejen, og i 2000 fulgte Fakhrullah, hans mor og fire andre søskende efter. I første omgang boede de i Thyborøn, men flyttede efter tre år til Fredericia for at finde arbejde. Her bor alle i familien stadig – og Fakhrullahs tante og hendes børn i øvrigt også.
”Vi har et stærkt sammenhold med vores familie og venner, og vi taler om alt. Evnen til at tale med folk er en af mine stærke sider, ligesom jeg er god til tal,” siger Fakhrullah Habibi.
Alle seks Habibi-søskende er enten i gang med en uddannelse eller er i job.
”Mine forældre er nok gammeldags og præget af, hvad der vil give status og muligheder i Afghanistan. De havde gerne set, at jeg var blevet læge, tandlæge eller ingeniør, men livet i Danmark har lært mig at gå den vej, jeg bedst kan lide, og som passer mig. Jeg havde slet ikke haft de samme muligheder i Afghanistan,” mener Fakhrullah.
Han har ikke været i Afghanistan, siden familien forlod landet for 14 år siden og har næsten ingen kontakt sin familie, der bor i udkanten af Kabul.
”Jeg føler mig dansk og har svært ved at forholde mig til livet dernede. Jeg har prøvet at holde jul, påske og gøre alt det, der hører til et liv i Danmark. Mit bryllup skal være præget af afghansk kultur, men ellers er jeg helt tilpasset det danske samfund. Det er vi jo nødt til for at kunne arbejde og fungere her i det hele taget,” siger Fakrullah Habibi.