Se mig, se mig!
For 300 år siden sørgede man også for at blive set. Kom og find ud af hvordan på den gratis omvisning i Kulturmuseets særudstilling #MIG den 7. marts
Hvad har Facebook til fælles med et 300 år gammelt testel eller et jomfrukloster fra 1800-tallet? Svaret er: Selviscenesættelse. At vise hvem man er, og hvad man gerne vil være kendt for. Det er nemlig ikke noget, nutidens unge har fundet på – det har mennesker gjort i hundredvis, ja i tusindvis af år. Lørdag den 7. marts viser museumsinspektør Mette Stauersbøl Mogensen rundt i VejleMuseernes særudstilling #MIG, som hun har opbygget – bl.a. sammen med 170 elever fra Rødkilde Gymnasium og Vejle Tekniske Gymnasium. Her vil historikeren fortælle om arbejdet med udstillingen og de mange genstande, som har tilhørt to indflydelsesrige handelsmænd fra hhv. 1700- og 1800-tallet, Gehrdt de Lichtenberg og Andreas Linnemann. Et af de spændende værker i udstillingen er et prægtigt 1700-tals maleri, hvor Gehrdt de Lichtenberg sidder med sin kone, Bodil Hofgaard, begge iført royale kåber og pudrede parykker med Engelsholm i baggrunden. Billedet er malet i forbindelse med, at Lichtenberg overdrager slottet Engelsholm til svigersønnen Christen de Linde og understreger på mange måder, hvilken verdensmand Gehrdt de Lichtenberg var, og hvordan han var klatret op gennem 1700-tallets komplicerede rangsystem ved hjælp af kloge forretninger og ikke mindst selviscenesættelsen.
Vejlenseren Andreas Deichmann Linnemann var i midten af 1800-tallet Vejles rigeste mand, og takket være ham undgik Vejle Bank ad flere omgange at gå konkurs. I gågaden i Vejle havde han en kæmpe købmandsgård, hvorfra han styrede en stor del af handlen i Vejle. I 1856 oprettede han et jomfrukloster, men han kaldte det ikke bare Vejle Jomfrukloster, men for Linnemanns Jomfrukloster – hvilket vidner om en mand, der vidste, hvor vigtigt det var at få sit navn ud i offentligheden. Udstillingen trækker tråde helt frem til nutidens selviscenesættelse, hvor hashtag, Facebook, like og tagging er blevet dagligdags begreber i bestræbelsen for at blive set.
Tid og sted
VejleMuseerne – Kulturmuseet Spinderihallerne, Spinderigade 11, Vejle Lørdag 7. marts kl. 14
Pris: Gratis. Ingen tilmelding.