DanmarkC TV

Home FREDERICIA Så meget stiger ejerafgiften
Så meget stiger ejerafgiften

Så meget stiger ejerafgiften

0
bilerNu skal bilisterne til lommerne igen. I denne omgang er det den halvårlige ejerafgift, som stiger godt syv procent fra årsskiftet. Det betyder, at regningen for en benzinbil, der kører 15 km/l, stiger med 200 kroner om året, fra 2.760 kroner i 2014 til 2.960 kroner næste år.
Baggrunden for stigningen skal findes i skattereformen tilbage fra 2012. Reformen sigte var, at flere skulle i arbejde. Paradoksalt nok blev det samtidig dyrere at komme på arbejde. For i forbindelse med reformen blev det vedtaget, at finansieringen blandt andet skulle komme fra en øget udligningsafgift for dieselbiler, der lægges oveni den halvårlige ejerafgift. Afgiften steg i gennemsnit med 52 procent. Konsekvensen af det har været, at mange forbrugere siden har vendt dieselbilerne ryggen og i stedet købt benzinbiler.
LÆS MERE: Se oversigten over ejerafgifter 2015 (både benzin og diesel-biler)

Afgiften stiger over syv procent

Men også den halvårlige ejerafgift fik tilbage i 2012 et ekstra nyk op i skattereformen. Helt konkret blev det vedtaget at hæve ejerafgiften med 1,8 procent pr. år i hele perioden 2014 til 2020, med såkaldte diskretionære forhøjelser i 2015 og 2018.
På almindeligt dansk betyder det, at man som bilister kommer til at betale ca. 7,2 procent mere i 2015, når procenterne lægges sammen. På den måde tages der højde for den inflation, der har været i 2014 og fremadrettet vil være i 2015-2017. Sandheden er dog, at inflationen lige nu er rekordlav og i skrivende stund ser det ud til, at prisstigningen i 2014 kun er omkring 0,5 procent.
Hvordan priserne vil udvikle sig fremover er naturligvis vanskeligt at spå om. Men indtil videre er de altså langt under 1,8 procent. Det betyder i praksis, at afgiftspresset i nutidskroner stiger for ejerskabet af en bil i årene fremover.

Dyrere for dem der beholder bilen

– Den gode nyhed er, at biler kan køre længere i dag end tidligere. Derfor ender man ofte i en billigere kategori, når man skifter bilen ud, udtaler forbrugerøkonomi i FDM, Allan Skytte Christensen og tilføjer:
– Taberne er de bilister, som har planer om at beholde deres nuværende bil i mange år fremover. De vil uden de nødvendigvis bemærker det, typisk betale et par hundrede kroner eller mere i ejerafgift.

(Kilde & foto : Fdm.dk)