Pressemeddelelse

Så er ‘Årets Ord 2023’ fundet, skriver DR i en pressemeddelelse

Udgivet af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

DR og Dansk Sprognævn fandt fredag formiddag ’Årets Ord’, da P1’s ’Klog på Sprog’ blev sendt direkte fra Frederikssund Gymnasium

’Årets Ord 2023’ er ChatGPT.

Det blev fredag afgjort i en særlig udgave af programmet ’Klog på Sprog’ på P1 og DR LYD med Adrian Hughes som vært. Sejren skete lige foran ordene koranafbrænding og iltsvind, der også var med til det sidste.

Det var 16. år i træk, at Dansk Sprognævn og DR i fællesskab kårede ’Årets Ord’, og i år blev afgørelsen truffet i en direkte udsendelse blandt en række unge sprogbrugere og deres lærere på Frederikssund Gymnasium.

DR og Dansk Sprognævn har fundet ’Årets Ord’ siden 2008, og ’Årets Ord’ er ikke nødvendigvis et nyt ord – men det kan det være. Det kan også være et gammelt ord, som har fået fornyet aktualitet eller en ny betydning i det forgangne år.

Det har været ‘Årets Ord’ de foregående fem år

  • 2022: Kyiv
  • 2021: Coronapas
  • 2020: Samfundssind
  • 2019: Klimatosse
  • 2018: Hvidvask

I begrundelsen for at vælge ChatGPT, hed det blandt andet, at det sofistikerede stykke kunstig intelligens for alvor har revolutioneret landet det seneste år.

De sad i juryen
Juryen bestod i år af direktøren for Dansk Sprognævn Thomas Hestbæk Andersen, Andrea Alberte Stengaard fra Det danske Sprog- og Litteraturselskab, forfatter og journalist Kirsten Jacobsen, forfatter Amina Elmi og værten for DR’s sprogprogram ’Klog på Sprog’ gennem nu 343 udsendelser, Adrian Hughes.

Den seneste tid har befolkningen kunnet foreslå kandidater til ’Årets Ord’ på Dansk Sprognævns hjemmeside, og fra den lange forslagsliste var ordene AI, ChatGPT, ejendomsvurderinger, store bededag, koranafbrænding, iltsvind, klimakollaps, varmerekord, Irmapige og Barbie i spil.

Derudover kunne jurymedlemmerne hver troppe op med to wildcards, og her var ord som vejrekstremer, ’når det så er sagt’, utilbørlig, prompte, forperson, slankemedicin, Andreas Mogensen, dødshjælp, kolonialisme og spekulyse foreslået.