LOKALSPORT

Rugby klubben med i spændende projekt sammen med andre klubber i Fredericia

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Ud af kaos og flittig brug af post it sedler, begynder fremtiden at tegne sig for blandt andet den i forvejen hurtigt voksende rugby-klub i Erritsø

I samarbejde mellem Danmarks Idrætsforbund (DIF) og en række lokale idrætsforeninger, herunder EGIF-afdelingerne og Fredericia Triatlon, er et nyt toårigt projekt rettet mod Fremtidens Idræt for Børn og Unge blevet skudt i gang. Formålet er klart: At styrke fundamentet for børne- og ungeidræt i Danmark, fremme rekruttering og udvikling af idrætstilbud samt skabe en platform for synlighed og vidensdeling. Dette projekt med de høje mål, skal skabe nye standarder for foreningsidrætten i de kommende år.

En fælles indsats med klare mål

Projektet, som ledes af DIF’s børne- og ungeansvarlige, Lotte Dohn Rix, i samarbejde med blandt andet bestyrelsen i rugby-klubben, følger DIFs plan med fire overordnede mål:

  1. At styrke kapaciteten i foreningsidrætten: Foreningerne skal have de nødvendige ressourcer, kompetencer og frivillige for at sikre et stærkt idrætsmiljø for børn og unge.
  2. At styrke fundamentet i børne- og ungeidræt: Der sættes fokus på at skabe en inkluderende og udviklende platform for børn og unge, hvor både fysisk og mental trivsel er i centrum.
  3. Rekruttering og udvikling af idrætstilbud: Nye og spændende tilbud skal tiltrække flere børn og unge og gøre det lettere at finde en idrætsgren, der passer til deres behov og interesser.
  4. Synlighed og vidensdeling: Projektet skal ikke blot skabe værdi lokalt, men også fungere som en inspiration og vidensbank for andre idrætsforeninger i hele landet.

Næste skridt: Udviklingsplan og godkendelse

Inden for de næste to måneder skal der ligge en udviklingsplan klar, som definerer specifikke indsatser og ambitioner for projektet. Planen vil inkludere input fra møder mellem Lotte Dohn Rix og bestyrelsen, samt inddrage erfaringer fra de deltagende afdelinger og klubber. Målet er, at planen ikke blot skal godkendes af Danmarks Idrætsforbund, men også fungere som et strategisk værktøj for alle involverede klubber ud over rugby-klubben.

Fokus på frivillighed og kapacitetsopbygning

En af de største udfordringer for foreningsidrætten er manglen på frivillige og ressourcer. Projektet lægger derfor vægt på at udvikle nye strategier for rekruttering og fastholdelse af frivillige, for eksempel gennem mentorordninger, kursusforløb og sociale initiativer.

Rekruttering og nye idrætstilbud

For at tiltrække flere børn og unge vil projektet fokusere på at udvikle idrætstilbud, der rammer bredere målgrupper. Det kan være aktiviteter med lav konkurrence, kombinerede idrætstilbud (for eksempel e-sport og fysisk aktivitet) eller åbent hus-arrangementer, hvor børn og unge kan prøve kræfter med flere sportsgrene.

Synlighed og samarbejde

Projektet skal ikke kun leve lokalt. Der planlægges en række initiativer, der skal dele erfaringer og skabe synlighed omkring indsatsen. Dette indebærer workshops, netværksmøder og en kommunikationsplatform, der giver adgang til bedste praksis og konkrete værktøjer. Sociale medier bliver også et centralt element i at nå ud til målgruppen.

En investering i fremtiden

Projektet Fremtidens Idræt for Børn og Unge handler om mere end blot at skabe bedre idrætsmiljøer. Det handler om at investere i fremtidens generationer og sikre, at alle børn og unge får mulighed for at opleve glæden og fællesskabet i foreningsidrætten.

Erritsø GIF og Fredericia Triatlon er klar til at trække i arbejdstøjet. Foto: DIF.

DIF fortsætter med at finde spydspidsforeninger, der skal tegne ’Fremtidens Idræt for Børn og Unge’ i det historiske partnerskab med A.P. Møller Fonden. Foreningerne er sat sammen til lokale klynger, og i Fredericia skal Erritsø GIF (herunder rugby-klubben) og Fredericia Triatlon Team samarbejde om at udvikle deres børne- og ungemiljøer.

Erritsø GIF formand:

“Vi har fem af vores afdelinger med i indsatsen, og det giver en stor bredde. Vi håber at få aktiveret flere unge i vores foreninger. Der er mange tilbud til de unge mennesker i dag, så det kræver, at vi gentænker, hvordan man dyrker idræt som ungt menneske. Skal man kunne shoppe mere rundt mellem idrætterne? Det er noget af det, vi gerne vil se på. Ikke at man skal stjæle fra hinanden på tværs af afdelinger, men det er ikke så afgørende, hvad børnene går til, hvis bare de går til noget,” lød mantraet i august fra Torben Krogh.