FREDERICIA

Rigspolitiet advarer trafikanter: Fra søndag og hele påsken er der fokus på sprit- og narkokørsel

Af Steen Knudsen - stkn@danmarkc.tv

Spirituskørsel er fortsat et problem på de danske veje. Alt for mange sætter sig bag rattet, selvom de er i tvivl, om de er påvirkede af alkohol eller narkotika.

Påsken byder på meget godt: Påskefrokost(er), fritids- og sommerhuse åbnes og for mange danskere er det også tiden hvor campingsæsonen starter. Vi mødes med andre vi måske ikke har set længe, og helt naturligt fejres gensynet med en øl. Og det kan nemt blive til flere.

Når vi ved, vi skal i festlig lag, lyder anbefalingen: “Politiet opfordrer til, at man på forhånd aftaler, hvem der skal køre bilen hjem efter festlighederne, eller at man tager en taxa eller bus hjem.

Ud over spirituskontroller vil politiet også kontrollere, om bilisterne er påvirkede af narkotika eller medicin. Uden tvivl også cyklister, knallerter, scootere og motorcykler.

Det er med årene blevet mindre og mindre acceptabelt at køre i påvirket tilstand. Alligevel er der spirituspåvirkede trafikanter i hver femte dødsulykke! Der er cirka ti gange højere risiko for at komme alvorligt til skade som bilist, hvis man er spirituspåvirket i let grad, og risikoen stiger eksplosivt med stigende promille, fortæller Rigspolitiet.

”Spritkørsel er uacceptabelt, og noget som et markant flertal af danskerne tager afstand fra. Men trods det, er der fortsat nogle trafikanter, der ikke har forstået budskabet. Målet med vores indsats er at få dem stoppet, før de skader sig selv eller andre”, siger Christian Berthelsen, politiassistent i Rigspolitiets Koncernkommunikation.

Hvor og hvornår sker spiritusulykkerne?

  • Spiritusulykker sker oftest fredag, lørdag eller søndag – aften eller nat
  • Der er flest spiritusulykker i sommer- og efterårsmånederne
  • Langt de fleste spiritusulykker er solouheld og i langt de fleste tilfælde, hvor ulykken har dødelig udgang er den dræbte den spiritus påvirkede selv
  • Der sker flest spiritusulykker uden for tættere bebyggelse
  • Spirituspåvirkede bilister ses mest blandt unge og midaldrende
  • Det er hyppigst bilister og knallertførere, der er involveret i spiritusulykker