Kort Nyt

Region Syddanmark tilbyder regionens ungdomsuddannelser klimamålinger

Af Mads Wiig Ehmsen - mwe@danmarkc.tv

Region Syddanmark inviterer alle 65 gymnasier, erhvervsuddannelser og forberedende grunduddannelser (FGU’er) i regionen til at deltage i klimamålinger, der skal hjælpe elever og lærere med at blive mere bevidste om deres forbrugsmønstre og adfærd.

Målet er at fremme grønne initiativer og gøre det nemmere for skolerne at agere klimavenligt.

Klimamålingerne vil indeholde spørgsmål om transport, studieture, fødevarer, tøj og elektronik, og vil blive tilbudt ungdomsuddannelserne i 2023 og 2024. Region Syddanmark anslår, at omkring 13.500 unge hvert år starter på en ungdomsuddannelse eller FGU i regionen, det fortæller Region Syddanmark i en pressemeddelelse.

Michael Nielsen (K), formand for Udvalget for Regional Udvikling i Region Syddanmark, understreger vigtigheden af at skabe attraktive grønne fællesskaber og give de unge og deres lærere mulighed for at afprøve klimavenlige løsninger i deres hverdagsliv. Dette kan omfatte initiativer, der gør det nemmere og mere attraktivt at samkøre, spise grønne måltider eller arrangere tøj-byttedage som sociale begivenheder.

Klimamålingerne er en del af en større indsats for at skabe mere klimavenlige og bæredygtige ungdomsuddannelser i Region Syddanmark. Indsatsen inkluderer også hjælp til 12 syddanske ungdomsuddannelser med at udarbejde klimaplaner og gennemføre klimahandlinger. Dette initiativ består blandt andet af et træningsforløb for 3-5 lærere samt klimaworkshops for lærere og elever, der skal bruge resultaterne fra deres klimamålinger til at ændre eksisterende rammer eller skabe nye rammer, der fremmer klimavenlig adfærd.

Region Syddanmark tilbyder klimamålingerne og initiativet “Klimaplaner og klimahandlinger” gratis for skolerne i samarbejde med Danmarks grønne tænketank CONCITO og analysevirksomheden Behave Green.

Udover klimamålingerne har Region Syddanmark planlagt flere initiativer i 2023 og 2024 for at skabe mere klimavenlige og bæredygtige ungdomsuddannelser. Disse initiativer inkluderer:

  • Kursus i klimavenlig mad for køkkenpersonale på syddanske ungdomsuddannelser
  • Vi Cykler Til Uddannelse-kampagne
  • Samkørselsordning på syddanske ungdomsuddannelser.