Kort Nyt

Region Syddanmark donerer stort overskud af værnemidler til Ukraine

Af Mads Wiig Ehmsen - mwe@danmarkc.tv

Overskydende værnemidler fra pandemien bliver til hjælp i krigens tider

Region Syddanmark har 30. oktober indgået en betydningsfuld aftale med Rotary i Ukraine. Som en del af aftalen sendes ikke mindre end 482 paller med værnemidler, der tidligere blev brugt under coronapandemien, nu til Ukraine, oplyses det i en pressemeddelelse fra Regionen.

I kølvandet på pandemien stod Region Syddanmark med et betydeligt overskud af værnemidler, herunder mundbind, masker og beskyttelsesheldragter. Disse værnemidler er nu blevet doneret til Ukraine for at støtte ofrene for krigen. Mange af værnemidlerne har overskredet deres danske udløbsdato, men er stadig ubrugte og i fin stand.

Den endelige aftale, der blev indgået 30. oktober, omfatter ca. 482 paller med værnemidler til en indkøbsværdi af godt 34,6 mio. kr., som regionen nu donerer til Rotary i Ukraine.

Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) er glad for at det er lykkedes med den store donation til Ukraine. Foto: Region Syddanmark

– Jeg er meget glad for, at det er lykkedes os at donere værnemidlerne til Rotary i Ukraine, hvor vi håber, de vil kunne gøre en forskel i den svære situation, landet står i. Ifølge danske regler må værnemidler med overskredet udløbsdato ikke anvendes mere, heller ikke selvom de er i fin stand og ubrugte. Det er for eksempel tilfældet med 124 paller af mundbind på regionens lager, så det giver kun god mening, at vi fra regionens side har fundet en løsning, så værnemidler ikke går til spilde men i stedet kan doneres til Ukraine, udtaler Regionsrådsformand Stephanie Lose (V) i pressemeddelelsen.

Politisk forslag bag donationen
Regionen begyndte allerede i foråret i år at undersøge mulighederne for at sælge eller donere det overskud af værnemidler, der var tilbage fra coronapandemien.

Først forsøgte regionen at sætte mundbind og masker til salg via en e-auktion, men interessen for at købe værnemidlerne var meget begrænset. Derfor gik regionen, med godkendelse fra Indenrigs- og Sundhedsministeriet, videre til den næste mulighed, som var en donation af værnemidlerne.

Det var Det Konservative Folkeparti i regionsrådet, der oprindeligt bragte forslaget om en donation til Ukraine på banen i regionsrådet. Forslaget blev derefter behandlet politisk i Udvalget for regional udvikling, før regionsrådet endeligt godkendte donationen i september.

Formand for Udvalget for Regional Udvikling Michael Nielsen (K) Foto: Region Syddanmark

– Vi er rigtig glade for, at donationen til Ukraine er kommet i stand. Vi ved, at Rotary er en god og troværdig organisation at samarbejde med – og de har nogle gode samarbejdspartnere i Ukraine. Det giver kun god mening, at de værnemidler kommer til Ukraine, hvor de kan gøre en stor forskel frem for, at de står og samler støv på et lager her i Danmark, siger Formand for Udvalget for Regional Udvikling Michael Nielsen (K) i pressemeddelelsen om den store donation.

Værnemidler i gode hænder
Rotary i Syddanmark har tidligere henvendt sig med et ønske om at modtage en donation til deres samarbejdspartnere i Ukraine.

– Vi er utrolig glade for donationen. Vi gør alt, hvad vi kan gøre for at hjælpe i Ukraine, og hjælpen rækker endnu længere, når det er donationer, der er tale om. Helt konkret så kan de værnemidler, som ikke længere kan bruges i Danmark, stadig give stor glæde og gøre gavn i Ukraine, hvor de vil blive brugt af personale og medhjælpere, der skal hjælpe ofre for krigen i Ukraine, siger Peter Zinck, Distriktsguvernør i Rotary Syddanmark om donationen.

Ikke kun på regionalt niveau, men også lokalt har Rotary gjort en indsats for at hjælpe Ukraine. Rotary Lillebælt Fredericia har tidligere i år samlet hospitalsudstyr og sendt det til Ukraine, en idé der kom fra Mogens Nielsen, formand for Foundations-udvalget i Rotary Lillebælt. Se indslaget herunder:

Rotary Lillebælt Danmark sendte hospitalsudstyr til Ukraine i sommeren 2023. Video: DanmarkC TV

Det er Rotary Syddanmark, der har ansvaret både praktisk og økonomisk for at få fragtet værnemidlerne til Ukraine. Rotary Syddanmark og regionen er nu i fuld gang med at koordinere, så værnemidlerne kan blive sendt afsted så hurtigt som muligt.