
Provst Ulrik Overgaard efter 100 dage i embedet: “Afklar dig indadtil og hvil i din tro, før du tager beslutninger”

For tre måneder siden blev Ulrik Overgaard provst i Fredericia Provsti. Læs, hvordan de første tre måneder er gået, som det fremgår af biskoppens nyhedsbrev
Hvordan er du blevet taget imod?
– Jeg er blevet taget fantastisk godt imod! Der har været en stor åbenhed og imødekommenhed, hvor jeg virkelig har følt, at man har villet mig. Det var en stor oplevelse at komme ind til min indsættelsesgudstjeneste, hvor alle provstiets præster var der. Hele kirken var fyldt op af både menigheden og døvemenighederne, som jeg også er provst for. Der var stor opbakning, som jeg er meget taknemmelig for.
Hvad er de første 100 dage gået med?
– Der har ikke været stille, siden jeg er tiltrådt! Men jeg er startet med at stikke en finger i jorden for at finde ud af, hvad det er for et sted, jeg er kommet til. På nogle punkter er provstiet anderledes end det, jeg kommer fra i Vejle. Fredericia er et meget mindre provsti, og selvom jeg i Vejle Provsti har siddet i provstiudvalget og fået meget læring med, kan jeg i Fredericia Provsti med halvt så mange kirker og præster være tættere på. Det glæder jeg mig over, og det ser jeg som en stor styrke.
– Jeg har brugt tid på at besøge alle sogne, og det har været godt givet ud. At høre, hvad de interesserer sig for og hvilke udfordringer, de kæmper med. Det, synes jeg, har været vigtigt. Jeg vil gerne støtte både menighederne og præsterne så godt, jeg kan, og det kræver, vi kender hinanden og får opbygget relationer, så de også kommer til mig, når noget er svært.
Der er nogle særlige karakteristika ved at være kirke for de døve
Ulrik Overgaard
Provst
Fredericia Provsti
– Det har også taget tid at besøge døvemenighederne og få et indblik i, hvad deres udfordringer er. Der er nogle særlige karakteristika ved at være kirke for de døve, som vi skal tage hånd om.
– Og så har jeg brugt tid på en organisatorisk ændring, hvor provstiudvalget har valgt en læg formand i provstiudvalget. Det har været vigtigt for mig at få etableret et stærkt hverdagsteam med provsten, en stærk sekretær, der har styr på alt det formelle og en lægmand, man kan spørge til råds som tredjepart.
Hvad har været den største udfordring?
– Hverdagen skal løbes i gang i et nyt job – det er der meget arbejde i. Og så kommer der utrolig mange mails i løbet af en dag! Det skal jeg vænne mig til.
Hvad har særligt overrasket dig positivt?
– Jeg fornemmer, at de kirkelige retninger i provstiet er tydeligt til stede i positiv forstand. Der er et stort ønske om at samarbejde og stor afklaring indadtil om, hvad man står for. Man ved godt, hvad man står for teologisk, men alle er enige om, vi skal samarbejde hele vejen rundt.

Har I allerede nu gjort jer nogle tanker om, hvilken retning provstiet kommer til at bevæge sig i?
– Jeg har overtaget et rigtig godt provsti, der kører fantastisk godt. Jeg vil gerne holde et visionsseminar med provstiudvalget i sensommeren, så vi sammen kan finde ud af, hvilken vej, vi skal gå, men der er bestemt nogle punkter, som er gået igen i forbindelse med mine besøg i sognene: Det gode samarbejde og grøn omstilling. Og så har man ikke været så opmærksomme på gymnasierne og de unge i Fredericia. Det er også oplagt at tage fat på. Og så er det vigtigt for mig, at kirken fortsat skal være tydeligt til stede, så vi dels kan imødekomme traditionstabet, dels give alle mulighed for at deltage i et nærværende og relevant kirkeliv.
Hvad vil dit bedste råd til en kommende provst være?
– Afklar dig indadtil og hvil i din tro, før du tager beslutninger. Ingen ved alt på forhånd – og det er naturligt at være usikker.