Læserdebat

Problemfyldt kommunaldirektør-ansættelse er en falliterklæring for tillidsrepræsentantsystemet

Af Kirsten Hassing Nielsen, byrådskandidat kv21, Det Konservative Folkeparti

Ansættelsesprocessen omkring den nu hjemsendte kommunaldirektør er i sig selv en skandale, som skal tages alvorligt. Men en af aktørerne i processen vækker særlig opsigt; nemlig tillidsrepræsentanten som har deltaget i ansættelsesprocessen, og som samtidig har haft dybe rødder i den socialdemokratiske familie. Var tillidsrepræsentanten i virkeligheden inhabil i ansættelsen af kommunaldirektøren? Eller har al dømmekraft været sat ud af spil?

Det er dybt problematisk, at en tillidsrepræsentant har siddet med ved ansættelsen og åbenlyst accepteret en måske ulovlig ansættelse af kommunens øverste topchef og nærmeste samarbejdspartner til borgmesteren. Det er en yderst bekymrende adfærd hos en tillidsrepræsentant, som med sin erfaring og position burde have ageret professionelt. Men det er måske netop kernen af problemet i skandalen i sin helhed; at der er for mange tætte relationer på alle leder og kanter, på alle niveauer og på tværs af både det politiske niveau, forvaltningen og nu også det tillidsvalgte system?

Det faktum, at en tillidsrepræsentant har deltaget på nærmeste hold, er ikke befordrende for tilliden til hverken tillidssystemet eller det lokale demokrati. 

I oprydningen af hele skandalen, skal vi derfor også have ryddet op på den front, og det efterlader ikke kun spørgsmål omkring den enkelte tillidsrepræsentants ageren. Det efterlader i høj grad også spørgsmål til hovedorganisationen HK, som tillidsrepræsentanten har fungeret på vegne af. 

En tillidsrepræsentant som netop burde repræsentere tilliden, har på alle tænkelige måder været eksempel på det modsatte. Der er i allerhøjeste grad tale om både en tillidsrepræsentant og et tillidssystem, som har svigtet sin fornemste funktion. Der vil med sandsynlighed være forsvarere for tillidsrepræsentanten, men faktum er bare, at endnu en central funktion har accepteret en tvivlsom proces, og dermed har medvirket til skandalens omfang.

Alt sammen slider på borgernes tillid til det lokale demokrati og medarbejdernes tillid til genopretning af et godt arbejdsklima. 

Hvis vi for alvor skal gøre op med lukketheden og den lave grad af tillid til det lokale demokrati, så kræver det også et stort fokus på det tillidsvalgte systems rolle. 

At tillidssystemet svigter, er en falliterklæring af rang, som enhver organisation med respekt for sig selv, vil tage meget alvorligt. Dette også af den simple årsag, at tillidssystemet eksisterer i alle kommuner. De mest aktuelle spørgsmål, man kan stille lige nu er, om der er passende afstand mellem det politiske og tillidsvalgte system, og hvordan den tillidsvalgtes organisation vil sikre, at dette ikke sker fremadrettet? 

Rammer for deltagelse i debat:
På DanmarkC TVs sociale medier, ønsker vi borgeren mulighed for en fri og saglig debat. For at sikre en god debat, modererer vi indholdet for at holde en sober tone. Dette praktisere vi, ved at fjerne kommentarer, der efter vurdering er nedladende, chikanerende eller indeholder hadefuld retorik. Hvis disse etiske rammer overtrædes, kan man risikere at blive udelukket fra debatten. Vi oplever at mange benytter den åbne mulighed for at komme til orde - hvis vi overser en kommentar, som du mener overskrider vores rammer for etik, så send os et tip. Hvis du er blevet udelukket fra debatten, for en overskridelse af vores retningslinjer, - og er du uenig heri? Så kan du kontakte Vores redaktion på tv@danmarkc.tv